Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista julkonserten med RäFV

/
  • I kväll bjuder RäFV på sin sista julkonsert i Folkmusikens hus. Från vänster, Stefan Ekedahl, Nicole Källmyr, Emma Madigan, Ellinore Rasmusson, Eline Henriksson, Josef Zuleta Sjögren, Jonas Holmén, Ylva Hagsköld, Lovisa Sundström, Iris Sundström och Magnus Smedman.
  • Iris Sundström, Josef Zuleta Sjögren och Jonas Holmén.

I kväll bjuder eleverna på Stiernhööksgymnasiets estetiska linje, Rättvik Folk-och Världsmusikutbildning, RäFV på sin sista julkonsert i Folkmusikens hus.
Skolverkets beslut att inte ge utbildningen riksintag var dödsstöden för utbildningen.

Annons

Fyra lärare förlorar sina jobb och Sverige den enda gymnasiala utbildningen med folkmusikinriktning.

-Det är större förlust för skolan än för oss, vi går ju ändå ut i vår, säger eleverna.

Men det är alltså sista julkonserten för RäFV och sista luciafirandet.

-Självklart är det vemodigt och tungt. Det påverkar mer än man tror, men samtidigt vill vi göra vårt bästa, säger en av lärarna på utbildningen, Stefan Ekedahl, en av lärarna som förlorar sitt jobb.

De senaste åren har både lärarna och eleverna kämpat mycket för att få behålla utbildningen. Bland annat har RäFV gjort turnéer, spelningar på mängder av olika ställen runt om i Sverige, uppvaktat beslutsfattare, flera tusen sympatisörer anslöt sig under kort tid på Facebookgruppen Rädda RäFV.

-Resurserna har minskat och möjligheterna att bedriva de idéer som utbildningen vilade på krympte och därmed vår attraktionskraft. Många samverkande faktorer ledde fram till detta, en nationell utbildningspolitik, Skolverkets beslut att ta bort riksintaget och vad orkar en kommun med att driva i fråga om utbildningar? säger Jonas Holmén, lärare på RäFV.

Genom de mer än tio år RäFV har funnits har samarbetet med Musikkonservatoriet i Falun varit nära. Musikkonservatoriet startar en utbildning med folkmusikinriktning som ersätter RäFV.

Men både Stefan Ekedahl och Jonas Holmén anser att valmöjligheterna att välja olika gymnasieprogram i landsbygden krymper och det finns inte heller någon estetisk kurs som tillval som ger meritpoäng.

-Vi har fått otroligt mycket reaktioner sedan beslutet från Skolverket kom. Många elever och föräldrar har tackat för att de fick möjlighet att gå här i Rättvik. Alla beklagar nedläggningen, säger Stefan Ekedahl.

I kväll väntar en mustig och jullik konsert, ett musikcafé med musik från när och fjärran.

-Naturligtvis blir det musik från Bingsjö, det måste bara vara med, men även blir även irländskt, grekiskt, musik och sång från Danmark och England med en mängd olika instrument, säger Stefan.

Mer läsning

Annons