Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljanspelargonerna

/
  • Många intresserade. Siljanpelargonerna är en nybildad förening som växer mycket snabbt. Senate mötet i Rättvik lockade ett 50-tal intresserade. Här samtalar några av dem vid fikabordet.
  • Et fint exemplar. trädgårdsmästare Mats Asplund visar Lena Trägårdh fina pelargonsorter.
  • På plantjakt. Yvonne Wennberg Öhrnell, ordförande för nybildade Siljanspelargonerna till höger på bilden hjälper till att hitta rätt.
  • Trädgårdsmästare. Mats Asplund med två olika pelargoner, Single New Life,

Annons

En pelargon kan ha alla färger utom blå, annars finns nästan inga begränsningar.

När Siljanspelargonerna träffas i Rättvik för att lyssna på trädgårdsmästare Mats Asplund byts sticklingar och medlemmarna pratar blommor.

-Vi började träffas några stycken i maj 2005. I september 2006 bildade vi föreningen och nu har vi ett 40-tal medlemmar. De kommer från Tierp, Landskrona, Leksand, Mora, Furudal och Rättvik förståss, säger Yvonne, Wennberg Öhrnell.

Den här dagen har både medlemmar och andra intresserade kommit till Närvikshuset för att träffas och lyssna på Mats Asplund, trädgårdsmästare som berättade om några av alla de många pelargonsorter som finns.

-Pelargonen kommer från början från Afrika, men idag är det framför allt Tyskland, Australien och USA som tar fram speciella sorter och hybrider av den ursprungliga blomman, berättar Mats.

Själv har Mats levt med växter och blommor hela sitt liv. Han visste redan som barn att han skulle ägna sig åt blommor. När han var ung stack han ut med cykeln för att leta växter. Han hade växtpressen, floran och fågelböcker i cykelväskan och det blev början på Mats Asplunds långa blomresa genom stora delar av världen.

-Jag har både arbetat i Bergianska trädgården, i flera trädgårdsskolor, Alnarp och anlagt trädgårdar i bland annat Saudi Arabien.

Den här dagen gäller det Siljanspelargonerna och de letar nya sticklingar.

-Det finns cirka 10.000 olika sorters pelargoner och 300 arter. Blomman har blivit populärt för att den är lättskött och kräver ingen speciell utrustning och är tålig, säger Yvonne.

Nästa gång Siljanspelargonerna möts åker de till Tierp på bytesträff och i maj träffas de i växthuset i Övre Gärdsjö, ständigt på jakt efter en ny stickling.

Mer läsning

Annons