Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans påfyllning går ovanligt trögt

/
  • Lågvatten. Det går trögt att fylla på Siljan. Vattennivån är 47 centimeter lägre än normalt för årstiden. Hela långbryggan i Rättvik ligger på fast mark. De ansvariga överväger nu att öppna dammluckorna i Trängslet för att fylla på Siljans vattennivåer.

Annons

Det går trögt att fylla upp Siljan. Fram till den 20 april sjönk Siljan till säsongslägsta 160,22 meter över havet. Sedan dess har Siljans vattennivå sakta stigit.

- Men lite för sakta för att vi ska kunna känna oss riktigt lugna. Det ligger nu på 160,88 meter, vilket är 40-50 centimeter under det normala för årstiden, säger vakthavande regleringsansvarige Martin Göransson.

Normalt sett brukar Siljan fyllas upp under våren av det lokala smältvattnet.

- I år har det snöat mindre än normalt kring Siljan. Det lokala smältvattnet verkar inte räcka till för att fylla upp Siljan till normala nivåer, säger Göransson.

Dalälvens vattenregleringsföretag överväger att öppna dammluckorna i Trängslet för att lösa situationen.

- Och det skulle vara en ren nödlösning. Vi vill ju spara vattnet i magasinen så att vi kan producera el i vinter. Men om det inte löser sig med Siljan kan vi tvingas ta till denna åtgärd, säger Göransson.

De ansvariga har ingen lätt uppgift.

- Vi har många intressen att ta hänsyn till. Att släppa på vatten från magasinen utan att producera el betyder ekonomiska förluster för elbolagen. Samtidigt ska vi följa de vattenregler som finns. Vi måste även se till att "tredje man", det vill säga de som bor och vistas vid vattendragen, inte påverkas negativt, säger Martin Göransson.

Fakta: Vattennivån i Siljan

27 april: 160,24 meter över havet.

28 april: 160,26 m.ö.h.

29 april: 160,28.

30 april: 160,31.

1 maj: 160,34.

2 maj: 160,37.

3 maj: 160,41. (Normalvärdet är 160,88).

Säsongens lägsta nivå inföll 20 april: 160,22 m.ö.h.

Lägsta vattendomnivå: 159,90.

Källa: Dalälvens vattenregleringsföretag.

Mer läsning

Annons