Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan bjuder på folkmusik från världens alla hörn

/

Annons

För mer än hundra år sedan emigrerade svenska spelmän till Chicago för att arbeta som hantverkare. Med sig tog de fiolerna och folkmusiken. Igår framförde Rättviks spelmanslag dessa spelmäns låtar och berättade deras historia. De spelade sexton musikstycken av bland andra Gyris Anders Andersson, Hjort Anders och Ivar Andersson. Den sistnämnde sägs ha varit lastbilschaufför åt boven Al Capone, men om det bara är en -20-tals skröna är det ingen som vet... En nästintill fullsatt Rättviks kyrka lyssnade på valser, schottisar och polskor. Applåderna ekade mellan takkronorna.

I en annan del av Rättvik äntrade senare under kvällen 95 ungdomar scenen på Rättviksparken. Ethno, folkmusiklägret för ungdomar från hela världen, hade sin stora konsert efter en veckas jam. Med riviga, svängiga och trallvänliga låtar fick Ethno-gänget snabbt publiken med på noterna. Applåder, stamp i golv och jubel avlöste varandra.

Deltagare från fjorton länder framförde tillsammans ett bidrag från nästan varje land. Svenskarna drog en Orepolska, Norge tog hjälp av mongoliska strupsångare, Tunisiens och Jordaniens låtar handlade om kärlek medan Kroatien spelade en regnlåt.

- Skyll på oss om det regnar på Bingsjöstämman, säger ledaren Susanne Lind skämtsamt.

En av dem som fick mest applåder och jubel var Joel, ende deltagaren från Uganda. Ja, den musikaliska blandningen var stor. Och härlig. Glädjen som musikälskarna på scenen utstrålade smittade av sig på åhörarna. Det var många leenden på läpparna när det var dags att gå hem, fortfarande nynnandes på en låt från andra sidan jordklotet.

Mer läsning

Annons