Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samordning i Siljan mot utanförskap

/
  • Anders Ivars, Ove Pettersson, Gun-Britt Ivars, Susanne Hobisch och Inga-Britt Wallner medarbetare i ViKan, det sociala företaget i Vikarbyn.
  • Konferens i Vikarby bystuga för att utveckla och samordna möjligheter att minska försörjningsstöden och öka antalet anställningar i Dalarna.
  • Sylvia Paulsson, Nedansiljans Samordningsförbund.

Allt fler omfattas av försörjningsstöd, före detta socialbidrag, och allt fler unga struntar i att anmäla sig till Arbetsförmedlingen och stannar bara hemma.
-Den här utvecklingen ser vi över hela Sverige, men det går att göra mycket, säger Sylvia Paulsson och Conny Bringås Nedansiljans samordningsförbund.

Annons

Samordningsförbunden i Sverige och Dalarna arbetar med att utveckla en ny arbetsmarknad och samordna rehabiliteringsinsatser för människor med försörjningsstöd att få en anställning.

Det är en stor målgrupp samordningsförbunden arbetar med. Människor från 18 till 65 år, människor med begränsad utbildning, långtidssjukskrivna eller människor som på olika sätt inte så lätt kan ta sig in på arbetsmarknaden.

Ett sätt att utveckla arbetsmarknaden är att starta kooperativ och sociala företag. Detta stöder samordningsförbunden och över hela landet finns för närvarande 200 sociala företag.

-ViKan är ett socialt företag vi startade här i Vikarbyn i våras. Vi har redan fem medarbetare, två anställda och tre anställda med stöd av arbetsmarknadsmedel. Naturligtvis satsar vi på att anställa fler och utveckla verksamheten, säger Anders Ivars, en av initiativtagarna till ViKan.

Företaget arbetar bland annat med Rut- och Rottjänster, ViKan driver caféverksamhet i Vikarby bystuga och utför hushållsnära tjänster. Planer finns på flera andra tjänster.

-Just nu diskuterar vi att utveckla en tjänst med middagsservice. Vi lagar näringsriktig, bra mat i bystugan och familjer kan hämta sin middagsmat här. Alla idéer är välkomna, säger Anders Ivars som till vardags är gymnasielärare.

En av medarbetarna i ViKan, Gun-Britt Ivars kom på idén att starta café i bystugan för att skapa en träffpunkt i byn.

-Sedan starten har vi haft över 20 caféträffar och det är allt från tio till 60 deltagare här på onsdagsförmiddagarna. Nästa café arrangeras femte oktober och då spelar ukuleleorkestern.

-Den vanligaste formen att driva socialt företag är som kooperativ. Ett bra exempel på ett lyckat samverkan i sociala företag är Glada Hudikmodellen där flera sociala företag gjort att människor gått från försörjningsstöd till anställning. Försörjningsstöden ökar och många unga tar varken kontakt med socialförvaltning eller Arbetsförmedling utan stannar bara hemma så länge de får. Här är mörkertalet stort, säger Conny Bringås, en av flera talare under konferensen för tjänstemän, politiker, socialt företagande och samordningsförbund.

Mer läsning

Annons