Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res jorden runt genom fotografier

/
  • Foto: Mattias Nääs.
  • Kvinna från Burma. Plågsamma halsringarna, orsakar klåda och irritationer i värmen. Kvinnorna kan inte heller ta av dem utan att riskera att kvävas, berättar Roland Lithander. Foto: ROLAND LITHANDER.
  • Tempel. Ett Khmertempel Anqkor-Wat från 1200-1400 talen i Kambojda.Foto: ROLAND LITHANDER.
  • Thai Mahal. Den underbara mosken i Istanbul. Foto: ROLAND LITHANDER.

Annons

Fotografen Roland Lithander från Borlägge Fotoklubb har rest mycket och träffat många människor. Porträtt av många människor han mött finns med i den nya utställningen som öppnade i tisdags och pågår in i april.

Under de många resorna i Asien, Karibien och centralamerika har Roland Lithander fökt det utsprungliga, lokalbefolkningen, den orörda naturen och han har deltagit i människornas liv och ritualer.

-När jag ser hur exploaterat många området blivit på grund av den massturism många länder som till exempel Thailand upplevt, blir jag beklämd. Pengar styr allt. Stora hotellkomplex har vuxit upp där det tidigare var stilla, naturliga miljöer där människor levde och verkade som de alltid gjort.

Roland berättar om den skövling som skett på många platser av korallrev, skogar och marker. Han påverkades också starkt av den snabbt växande prostitutionen i vissa länder som är mycket påtaglig.

-Det stör mig verkligen, turismens baksida. Jag vill resa till et land med respekt för folket och naturen, säger Roland och berättar om de tempelcermonier han deltagit i, om hinduism och buddism han mött.

I utställningen ingår cirka 40 bilder, bland annat den vackra Bengaliska tigern i den täta grönskan, Roland lyckades fotografera från elefantryggen.

Bilder från Småland och det undersköna magiska Thai Mahal i skön blandning.

-Har du kameran med dig är du alltid ute på resa, en fotoresa, säger Roland. Hans kollegor och medhjälpare som hjälpte till med hängningen av utställningen nickar och håller med. Ecke Lundberg, Kurt Lindroth och Erik Andersson från Borlänge Fotoklubb reser alla vidare mot nya fotoupplevelser.

Mer läsning

Annons