Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens experter vill hjälpa Rättvik vinna upphandlingsstriden

Regeringens miljöstyrningsråd menar att Rättviks kommun har all rätt att ställa högre djurskyddskrav i sina upphandlingar än vad EU kräver.
Domen kommer nu att överklagas.

Annons

Regeringens experter i miljöanpassad och hållbar upphandling, miljöstyrningsrådet, ser kammarrättens dom mot Rättviks kommun som en framgång.

Rådet pekar på att kammarrättens i sin dom skriver "det är ostridligt i målet att kommunen kan ställa upp strängare djurskyddskrav än de som anges i EU:s regelverk".

Problemet för Rättviks kommun var att rätten menade att det är svårt att följa upp om producenterna verkligen lever upp till det djurskydd som de lovat. Därmed menade rätten att den så kallade likabehandlingsprincipen, gentemot alla producenter, inte uppfylldes. Och beslutade därför att upphandlingen skulle göras om.

Miljöstyrningsrådet menar att domen ger Rättvik, och andra kommuner i landet, hopp.

– Svenska kommuner vill säkerställa att köttet de serverar skolbarn är ursprungsmärkt och att djuren inte får onödig mängd antibiotika vilket kan leda till antibiotikaresistens, för att nämna något exempel. Domen ger oss möjlighet att arbeta vidare med att hjälpa kommunerna och vi fortsätter arbetet med verifiering och uppföljning, säger Monica Sihlén, projektledare för livsmedel på Miljöstyrningsrådet.

Rådet menar att kammarrättens dom talar emot andra vägledande domar, samt EU:s praxis där det anses som alltför ingripande att kräva oberoende så kallade andra- eller tredjepartsgranskningar. Rådet menar att det i sin tur gör det svårt för små och medelstora företag att delta i offentliga upphandlingar.

Rättviks kommun kommer överklaga domen till högsta förvaltningsdomstolen.

Mer läsning

Annons