Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikarna får högt betyg i sortering

/
  • Efter sorteringen lastas komposten i en container som fraktas till Borlänge.
  • Osorterat. Av en hel bys avfall var det här det enda som inte platsade bland komposten.
  • Ansiktslyft. Drafsåns framtidsplaner ska göra det trevligare för invånarna att kasta sitt avfall.

Annons

Den gamla sopstacken är numer täckt av en massa, som gör det omöjligt för regnvatten att rinna igenom. Därmed är det också omöjligt för det vattnet att kunna leta sig vidare ner i bergsgrunden.

- Vi gör massor av prover per år för att övervaka det här, och resultaten är jättefina, säger Thuresson.

I dagens läge kostar sophämtning cirka 2000 kronor för en normalvilla i kommunen. Och den som vet med sig att den inte sorterar ordentligt sätter Anders och de övriga på Drafsån i extra arbete.

- Visst, det kostar naturligtvis för att vi ska stå här och peta ur det som inte ska komposteras. Vi skulle kunna göra någonting annat, men det här kommer man nog aldrig ifrån, säger Thuresson.

Kommunens invånare har dock blivit bättre på att sortera sitt avfall. När tidningen är på plats sorteras endast ett fåtal plastpåsar med olika innehåll från den kompostlast som kom dagen före.

- Vi går igenom varje transport och sorterar ut det som inte ska vara i en kompost. Skulle vi inte göra det skulle kommunen få böter från kompostanläggningen i Fågelmyra i Borlänge. Och då skulle taxorna höjas naturligtvis, säger Thuresson.

Tack vare annonskampanjer och reklam har kostnaden för sopsorteringen i kommuen sjunkit med 300.000 kronor. Tilläggas ska också att papperspåsar för kompostavfall finns att hämta nästan överallt.

- Över lag är Rättvikarna väldigt duktiga att hantera sitt avfall. Och de som kommer hit och slänger saker hjälper vi gärna. Det är inte lätt alla gånger att veta vad som ska till vilken container, konstaterar Thuresson.

Mer läsning

Annons