Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikare finalist i Stockholms filmfestival

/

Annons

Lukas Johansson från Nyheden och Rättvik är en av IK Jarls goda längdskidåkare. För ett tag såg han på tv att filmfestivalen arrangerade en nationell kortfilmstävling för ungdomar.

- Min bror går på skidgymnasiet i Mora. Tidigare gjorde han en skidfilm som ett projektarbete. Jag tyckte det var kul och tänkte att jag kunde göra en egen film för kortfilmstävlingen. Jag gick in på internet och anmälde mig, säger han.

Tillsammans med kompisen Linus Eriksson gav han sig ut med kameran till Hedslunds idrottsplats när den första snön föll i början av vintersäsongen.

- Vi filmade och trixade. Man kan faktiskt göra mycket kul på längdskidor. När vi spelade in filmen kunde jag inte göra en "360" (hopp med ett helt varv i luften). Nu kan jag det, säger han.

Tack vare storebror Adam och hans kompisar har Lukas lärt sig klippa filmsekvenser så att resultatet blir intressant. Till skidbilderna i kortfilmen spelas bra musik.

Den 22 april utser Stockholms filmfestival två vinnare i två klasser - klassen upp till 11 år respektive 16 år - från Biograf Skandias scen.

- Det är så nytt. Jag vet ännu inte ens om jag ska åka ned till Stockholm, säger Lukas som för tillfället är på skidsemester med familjen i Sälen.

I Lukas tävlingsklass kämpar fem unga filmare. Priset till vinnaren är möjligheten att göra en ny kortfilm med ett profesionellt filmteam. Jury är Amir Chamdin från Infinite Mass, Bolibompakändisen Katti Hoflin och Allt om Rosa-regissören Manne Lindvall.

- Det vore roligt att i framtiden kunna kombinera skidåkning med filmade, säger Lukas Johansson.

Mer läsning

Annons