Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik utan kommunchef

/
  • Ny förvaltningsorganisation. Kommunalrådet Jonny Jones tror på den nya organisationen som kommunstyrelsen beslutade om under tisdagen.

Annons

Med siffrorna åtta mot fem beslutade den politiska majoriteten i kommunstyrelsen att rösta igenom en ny förvaltningsorganisation i Rättviks kommun. Ett beslut som innebär helt - eller delvis - nya förvaltningar från och med den 1 september.

Den stora stötestenen var frågan om kommunchef eller inte. Kommunens förvaltningschefer, den avgående kommunchefen, de fackliga organisationerna och socialdemokraterna har alla pläderat för en ny kommunchef i organisationen.

- Det är den politiska ledningen som beslutar om förvaltningsorganisationen. Det berör inte direkt arbetstagarna. Det blir förvaltningscheferna som får ansvaret direkt inför KS att de politiska besluten genomförs - och att det görs inom givna ramar. Vi tror att det här kommer att fungera bra. Gör det inte det kommer vi att märka det, säger Jonny Jones.

Den politiska ledningen ser ingen risk i att den politiska styrningen blir för stor i kommunen med den nya organisationen.

- Jag ser ingen risk för det. I så fall kan man vända på resonemanget och hävda att det gamla systemet innebar en risk för tjänstemannastyre. Alla måste ta sitt ansvar - politiker som tjänstemän, säger Jonny Jones.

Socialdemokraterna säger ja till ny förvaltningsorganisation, men reserverade sig mot beslutet att inte inrätta en ny kommunchef.

- Vi vill ha en kommunchef i organisationen. Facken, förvaltningscheferna och även revisorernas rapport understryker också det. Det finns en stor fördel med en sammanhållen förvaltning som vi haft de senaste åren. Risken nu är att rågången mellan politiker och tjänstemän blir svår att upprätthålla. Det blir en större maktkoncentration på ett fåtal, säger arbetarekommuns ordförande Anders Björkman.

Socialdemokraterna begär en utvärdering efter ett år.

- Mycket mer kan vi inte göra - förutom att bevaka utvecklingen, säger Anders Björkman.

Fakta: Nya förvaltningsorganisationen

* Ingen ny kommunchef. Förvaltningscheferna jobbar direkt under kommunstyrelsen.

* Socialförvaltning. (Ansvar för äldreomsorg, särskild omsorg och individ och familjeomsorg).

* Barn- och ungdom. (Förskola, grundskola, Fritid, musikskola).

* Bildningsförvaltning. (Gymnasiet, vuxenutbildning, kultur, arbetsmarknadsenheten).

* Miljö- och Räddning. (Räddningstjänst, bygglov, miljötillstånd).

* Samhällsbyggnad. (Planering, mark, näringsliv, fysisk infrastruktur, naturvård, kollektivtrafik).

* Serviceförvaltning. (Kost, lokalvård, park, it, post, tryckeri).

Mer läsning

Annons