Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik klarade sig trots allt bra

/
  • Under natten mot Annandagen föll två stora ädelgranar mellan Torget och polishuset i Rättvik. Ingen sakades.

Trots strömlöshet och telefondöd klarade sig Rättvik undan från allvarligare konsekvenser av julstormen.
– Inga personskador, tack och lov, säger räddningschef Rune Daniels.

Annons

Tillbud som hade kunnat gå illa inträffade. På länsväg 301, strax söder om Furudal, krockade en bilist med ett träd.

– En bilist hann inte stanna och körde rakt in i ett fallande träd. Det var kanske det värsta olyckstillbudet. Mannen klarade sig bra, men bilen fick omfattande skador, säger räddningschef Rune Daniels.

I övrigt föll ett 40-tal träd över tillfartsvägarna mot Stumsnäs under natten och morgonen mot Annandagen. Ingen skadades av träden. Ett hus i Övre Gärdsjö fick omfattande stormskador.

– Det är mycket glädjande att ingen person verkar ha skadat sig på grund av stormen. Inte heller min personal, som mitt i natten fick ut och såga träd som låg och hängde över vägar, råkade illa ut. Jag är mycket glad för det, säger Daniels.

En av det moderna samhällets brister blottlades när det såväl fasta som mobila telefonnätet dog på flera platser i kommunen, i bland annat Dalbyn och Dalfors.

– Innan vi fick reda på det och innan vi hunnit dit med en kommunikationsbil kunde någon ha blivit exempelvis akut sjuk. Vad vi vet nu inträffade det inget sådant. Också det är jag glad över, säger han.

Ännu under torsdagen var visa hushåll i Vikarbyn utan fast telefoni.

– Telefonleverantörerna jobbar fortfarande med det. Också det mobila nätet hackar ännu i Vikarbyn. Orsaken till problemet är att telefonmobilmasterna drivs med el. När elen faller bort slår reservbatterier in. Men de har oftast bara några timmars elkraft. Vissa mobiltelebolag, som Comviq - har satsat på riktiga elaggregat. Då fungerar mobilmasterna så länge som drivmedel finns i aggregaten, säger Daniels.

Daniels efterlyser nu eftertanke, från såväl myndigheter, företag och privatpersoner.

– Samhället är känsligt. Det är bra att veta hur man kan förbereda sig och agera om strömmen försvinner. Många husägare har smart nog satsat på ett enkelt bilbatteri till pannans cirkulationspump. Då kan de i alla fall få ut värme i huset om de eldar fast bränsle i pannan, säger han.

Egna hem med el-, flis-, pellets-, jord- eller bergsvärme kan också satsa på ett riktigt elaggregat, men då ska fackmän göra installationen på grund av utrustningens elkänslighet. En annan räddare i nöden kan vara en vedspis i köket.

– Generellt sett vet de äldre invånarna bäst hur man ska klara sig och sin fastighet under ett strömavbrott. De har lärt sig detta från barnsben. Ofta har de äldre också en vedspis och kamin kvar i egna huset. Värre är det för de yngre som vuxit upp i elsamhället och gjort sig helt beroende av ett fungerande elnät, säger Rune Daniels.

Mer läsning

Annons