Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik-ett hett turistmål

/
  • Promenad på bryggan. Långbryggan i Rättvik är en av de sevärdheter som besöks av många turister.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Förra året hade Siljansbygden hundratusentals dagbesökare och cirka 2,8 miljoner gästnätter. I nuläget tyder allt på en ökning även i år.

- Om vi tittar på turistbyråernas antal besökare ökar de för varje dag jämfört med tidigare år, säger Elisabet Asp-Christiansson, turistbyråansvarig på Siljan Turism.

På Siljan Turism för man ingen sommarstatistik utan har årsresultat. Besöken på Rättviks turistbyrå är dock en bra värdemätare på om sommarturisterna blir fler här. Nu är det högsäsong och fullt upp.

- Att vi får fler besökare är ett tecken på mer folk i bygden, säger Asp-Christiansson. Många är återkommande gäster, ofta i generationer tillbaka.

Personalen på turistbyrån i Rättvik märker av ökningen. På vintern är de högst tre anställda, men under sommarens högsäsong behövs åtta.

- Det är mer tryck nu, säger turistbyråassistent Magdalena Hoback.

Nu kryllar bygden av tyskar, engelsmän, fransmän och amerikanare där tyskarna fortfarande är den största gruppen av utländska resenärer. Svenskarna är också duktiga på att semestra. Barnfamiljer blandas med pensionärer, alla kategorier kommer hit. Men vad är det som lockar turisterna att resa land och rike för en tripp till Rättvik?

- Här finns en mångfald, det finns mycket att se och göra, säger Asp-Christiansson.

- De vill ha det lugnt och skönt med naturen runt knuten, säger Magdalena Hoback.

Det är bygdens kultur- och naturliv som de flesta vill ta del av. Populära resmål är fäbodarna, Styggforsen, Springkällan och Långbryggan. Men det som drar mest folk är Musik vid Siljan, Rättviksdansen, Dalhalla och Classic Car Week. Vid de större arrangemangen är det bra att vara ute i god tid, det blir snabbt fullbokat på hotell och campingar.

- Det har ökat jättemycket sedan förra året, säger Elisabeth Willner Peréz på Hotell Lerdalshöjden. Det är generellt mer folk runt Siljan. Att det är mycket aktiviteter här påverkar.

Strömmen av turister är viktig för den lokala hotell- och affärsverksamheten.

- Statistik visar att 50 procent av den totala omsättningen kommer från de som inte bor här, säger Elisabet Asp-Christiansson.

Varje dag får Magdalena på turistbyrån höra samma frågor.

- Vad ska vi göra i Rättvik och vad ska vi se?

På de frågorna kan "Magda" ge ett långt svar.

Mer läsning

Annons