Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

QiGong för pensionärer

/

Annons

Inte mindre är 13 deltagare sökte sig till torsdagens QiGong i samlingssalen på Enådal. Det var Arne Stenback som undrade om inte något kunde anordnas för de äldre, och det fick bli QiGong enligt den kinesiska läkaren Fan Xiulans lära. Det innebär en metod som välkomnar även de med något fysiskt funktionshinder.

- Det är nog väldigt positivt att någon utifrån kommer och håller i sådant här, säger Gunvor som i somras fick upp ögonen för QiGong på en kinesisk massage i Gysinge.

- Det är också en social träff. Man pratar och umgås, men det är absolut inget tvång att vara med. Är man trött och vill vila istället, så mår man bättre av det, säger Gunvor.

Det är många i grupperna som visat stor framgång vad gäller rörlighet, och grupeprna träffas en gång i veckan. Deltagarna samlas i en ring och Gunvor sätter på ett kasettband med kinesisk musik. Sedan börjar övningarna med avslappning i olika områden i kroppen.

- Jag kallar det QiGong med beröring. Man håller varandra i händer under vissa övningar, och sådant är viktigt, avslutar Gunvor.

Mer läsning

Annons