Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionatet blir tillfälligt galleri

/
  • Foto: Scanpix
  • Av en slump mötte Martina Wiklund sin stora författarförebild Unni Drougge på Peace & Love. Nu är hon medförfattare till ett annorlunda bokprojekt.
  • Bilder med historier. På borden ligger fotografierna av afrikanska kvinnor uppradade.
  • Fotograf och konstnär. Charlotte Thege vid några av sina livfulla akrylmålningarp å det gamla pensionatet.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Pensionatet har inte varit igång på många år, men nu är det upprustat och tillfälligt galleri för Charlotte.

- Jag har varit fotograf i hela mitt vuxna liv, berättar hon.

Charlotte Thege har jobbat inom SIDA, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, och har i många år varit verksam i Afrika. Sedan femton år tillbaka är hon dock sin egen, har en fotograffirma och har dessutom blivit Rättviksbo.

Med kameran redo har hon fångat många människor på bild. Fotografierna i det gamla pensionatet är mestadels porträtt av afrikanska kvinnor, alla med sin egen historia.

- Det är kvinnans situation som är det viktiga och intressanta. Det är kvinnan som bär upp hela Afrika, säger Charlotte.

Att ta bilder av afrikanska kvinnor och själv vara kvinna säger Charlotte har burit med sig fördelar.

- De känner sig inte lika hotade av mig som av en man och släpper in mig. Vi kan prata om män, barnafödslar och kvinnoförtryck.

Vid sidan av det intensiva arbetet med fotograffirman har Charlotte målat. Målningar i regnbågens alla färger bryter av de svartvita fotona. Blommor och träd i starka nyanser lyser upp rummet. Charlotte har använt sig av både akryl, olja och akvarell. Det finns inget speciellt tema i utställningen, endast glädje och färg.

- Jag målar tavlor som man blir glad av att se och använder mycket färg för det känns uppiggande. Det är roligt och viktigt att måla, avslutar Charlotte.

Mer läsning

Annons