Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika effekter av restaurangmomssänkningen

/
  • Platschef Lena Jäderbrink vill att momssänkningen ska gynna gästen, det ska bli billigare för gästen så fler ska kunna gå ut och äta. Vi har redan sänt priserna och kommer att sänka priserna på hela menyn, säger Lena Jäderbrink på Dala Wärdshus.

Flera restauranger och krogar i Rättvik sänker priserna på mat när restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 procent vid nyår.
Några näringsställen har valt att använda momssänkningen för satsning på mer personal och bättre service till gästerna.

Annons

Stars Restaurang har redan sänkt matpriserna för avhämtning och dagens lunch.

-Dagens rätt kostar 70 kronor, för avhämtning 50 kronor och pensionärer får betala 59 kronor för dagens. En generell sänkning på menyn blir det troligtvis efter nyår, säger köksmästare på Restaurang Stars Kenneth Ferm.

Anders Nygård, Sjövillan har valt att lägga halva momssänkningen på sänka matpriser och halva momssänkningen på personalen, utbildning och att anställa mer personal.

Bosse Gatu på Bosses Bistro vet inte än hur momssänkningen kommer att påverka prissättningen.

-Vi har till exempel inte fått någon bekräftelse på att momsen verkligen kommer att sänkas från någon myndighet. Vi har en personalintensiv verksamhet så i första hand vill vi satsa på mer personal. Vad gäller prissänkning på mat avvaktar vi, säger Bosse Gatu.

Hotell Lerdalshöjden och VD Elisabeth Willner Perez vill anställa mer personal för att på det sättet ge bättre service till hotellets gäster.

-Vi har stor del konferensgäster och momssänkningen omfattar inte konferensverksamhet. Vi vill satsa på bättre service och inte på sänkta matpriser, möjligen kan det bli en kombination av båda, säger Elisabeth Willner Perez.

Dala Wärdshus vid Hantverksbyn i Gärdebyn serverar tusentals luncher 365 dagar om året. Platschef Lena Jäderbrink berättar att restaurangen sänkt matpriserna på dagens rätt från 89 kronor till 80 och för stamgäster från 73 kronor till 65.

-Vi har sänkt matpriserna med tio procent och övriga priser sänker vi också vid nyår, säger Lena Jäderbrink.

Rättviks Bowling och Krog serverar dagens lunch från och med nionde januari. Sedan en tid har restaurangen inte serverat lunch.

-Momssänkningen påverkar absolut och det är anledningen till att vi börjar servera dagens lunch igen efter ett uppehåll. Senast vi serverade lunch var i mars. Tidigare förlorade vi på luncherna men tack vare momssänkningen kanske det går ihop ekonomiskt, Lennart Sjöblom, VD och högsta ansvarig för Rättviks Bowling och Krog.

Mer läsning

Annons