Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oerhört svårt för unga att skaffa lägenhet"

/
  • Att bo, ingen självklarhet. Jan Dahlkvist, verksamhetsutvecklare för Hyresgästföreningen och socialdemokratisk ledamot i Kommunstyrelsen i Rättvik anser att kommunen ska tänka långsiktigt när det gäller bostadsproduktion.

Allt fler unga engagerar sig i Hyresgästföreningen.
Jan Dahlkvist, verksamhetsutvecklare Hyresgästföreningen Siljansbygden, tror att orsaken är svårigheterna för unga att skaffa en lägenhet.
-Det är oerhört svårt för unga att skaffa lägenhet, säger han.
Enligt en rapport från Hyresgästföreningen nyligen presenterade saknar 248 000 unga vuxna egen bostad.

Annons

-Att skaffa lägenhet i nybyggda områden är i de flesta fall omöjligt för unga vuxna. Det är för dyrt och i det gamla beståndet är det fullt. Jag tror det är därför vi får allt fler yngre medlemmar. Det är jättesvårt för unga att skaffa lägenhet.

Inom Hyresgästföreningen diskuteras olika boendefrågor och boendeinflytande med medlemmarna. Det framkommer att unga bor kvar hemma med sina föräldrar allt längre.

-Risken är ju uppenbar att det blir så när det inte finns några bostäder för unga. Barnfamiljer kan ha möjlighet att få bostadsbidrag och kan lösa situationen med bostadsfrågan, men det är svårare för ensamstående unga, säger Jan Dahlkvist.

Jan Dahlkvist sitter även med i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige i Rättvik och har därför insyn i bland annat bostadsproblematiken i kommunen.

-Rättviks Fastigheter AB, RFAB planerar att bygga om förvaltningshuset på Hedslund till bostäder igen.

För några år sedan byggdes hyreshuset om från bostäder till kontor, nu planerar kommunen att åter bygga om fastigheten till bostäder och kommunens förvaltningar flyttas ut till andra lokaler.

RFAB planerar dessutom att riva den befintliga bebyggelsen i kvarteret Björken på Nyheden och bygga 60 lägenheter, som i första hand ska går till yngre.

Många barnfamiljer undersöker via Hyresgästföreningen utbudet av lägenheter och då framför allt fyrarumslägenheter, men utbudet av fyror är ytterst begränsat i Rättvik.

-Kommunen har inte tänkt långsiktigt och nu finns inte ekonomi att bygga bostäder. De senaste 12 åren har till exempel Socialförvaltningen gått 40 miljoner back i Rättvik. Det är stora summor för en liten kommun, anser Jan Dahlkvist.

På nationell nivå diskuterar Hyresgästföreningen problemet med det stora antal människor som inte kommer in på hyresmarknaden vilket är ett växande problem, anser Dahlkvist.

Mer läsning

Annons