Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gymnasielinje i Rättvik

/
  • Myshörna. I vardagsrummet står soffor och fåtöljer där eleverna kan sitta och ta det lugnt tillsammans.
  • Bollsinne. Inne i
  • Bokstund. Läsrummet på
  • Pedagogerna. Charlotte Jonsson och Maria Jones kan knappt bärga sig innan skolstarten i höst.
  • Skolan. I det nyrenoverade och handikappanpassade huset

Annons

Naturbruksprogrammets verksamhetsträning består av två inriktningar, en nationell och en trädgårdsinriktad där Charlotte Jonsson är huvudansvarig.

- Målet med verksamhetsträningen är att eleverna ska få en fungerande kommunikation och klara sig självständigt i vardagen, säger Charlotte Jonsson.

I det nyrenoverade huset "Harven" kommer träningen att äga rum. Lokalerna är målade i lugna och stimulerande färger. Här finns mat-, vardags- och tvättrum så att eleverna kan prova på hur det är att sköta sin egen bostad. En bit in ligger det "Vita rummet".

- Det är ett rum att stänga av sina sinnen i och bara vara, säger pedagogen Maria Jones.

Förutom att lära sig om kommunikation, idrott, bild och musik ingår det också att arbeta med djur och natur i den mån eleverna själva kan.

- Djuren har en positiv och stimulerande inverkan som får eleverna att må bra, förklarar Maria Jones.

Anledningen till varför man nu startar det nya träningsprogrammet är att föräldrar till kommunens särskolebarn ville se en förändring. Tidigare har barnen fått lov att flytta till andra orter, till exempel Bollnäs och Mora, för att gå i gymnasiet. När de sedan kommer till Rättvik igen känner de inte igen sig och skolkamraterna bor någon annanstans. Det vill man ändra på.

- Föräldrarna vill inte skicka iväg sina barn utan ha dem kvar i Rättvik så att de kan vänja sig vid samhället i hemorten, säger Charlotte Jonsson.

Responsen för att gymnasielinjen äntligen kommer igång har varit positiv från alla håll.

- Föräldrarna är jätteglada. De känner också en trygghet i att vi i personalen känner barnen sedan tidigare och vet deras behov, säger Charlotte Jonsson.

Charlotte Jonsson och Maria Jones är mycket glada över att vara med från början och starta upp verksamhetsträningen.

- Det ska bli grymt kul och spännande, avslutar Charlotte med ett leende på läpparna.

I höst kommer fyra elever att börja på trädgårdsinriktningen. Totalt kommer det att gå cirka nio elever på gymnasiets verksamhetsträning under första året.

Mer läsning

Annons