Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir den övergivna byn i skogen ekopark

/
  • Höga naturvärden. Gammal tallskog och gamla lövträd, skog med höga naturvärden finns i Ejheden som blir ekopark i juni. Foto: Kjell Jansson

Annons

Det är för Ejhedens speciella natur, artrikedom och gamla tall och lövskog som Svea skog valt att göra Ejheden till ekopark.

-De kommande dagarna avslutar vi den plan över området vi gjort. Arbetet med att inventera och kartlägga ekoparken i Ejheden har pågått flera år, ett sju kvadratkilometer stort område.

-Här finns spår av skog som brunnit för länge sedan. Det handlar om naturliga skogsbränder som var mer vanliga förr. Förutom gammal tallskog och gamla lövträd finns exklusiva arter av till exempel insekter. Området är också rovdjurstätt med både varg och björn. Byn som sådan är dessutom spännande, säger Irene Sivertsson, ekoparksamordnare på Sveaskog i Östersund.

-De sista människorna lämnade Ejheden på 1960-talet och sedan har byn varit övergiven. Vi har också arbetat med att röja åkrar och ängar för att byn ska se ut som den gjorde då människor bodde där.

Förutom naturen i sig som gjort att Sveaskog valt att göra Ejheden till ekopark är också den vackra, övergivna byn en del av parken.

Till Ejheden kan människor komma och uppleva friluftsliv. Informationsskyltar om parken ska sättas upp, slogbod och grillplats och även vägarna och platser ska få skyltar.

Sveaskog har 34 ekoparker i Sverige, fyra nya invigs i landet under 2007.

I maj håller Sveaskog informationsmöte för människor som bor och verkar i området.

Den 12 juni invigs ekoparken i Ejheden, cirka tre mil norr om Furudal.

Mer läsning

Annons