Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas rovdjursstängsel på fäboden

/
  • Vill skydda djuren. Tin Gumuns, fäbodbrukare på Karl Tövåsens fäbodar i Rättvik, vill göra allt som är möjligt för att skydda djuren på fäboden, men länsstyrelsen säger nej till rovdjursstängsel. Foto: Katarina Cham

Annons

- De pratar så mycket om förebyggande åtgärder, om kvinnlig företagsamhet och om småjordbrukets överlevnad och framtid. Jag vill ha en dagfålla eller hage där korna, som annars går på lösdrift kan gå in om de blir oroliga eller där vi kan in dem om vi vet att varg är i närheten. Det skulle kännas tryggt, säger Tin Gumuns.

Fyra av grannens gutefår blev rivna mitt på dagen förra sommaren. Tin vill göra allt hon kan för att förebygga rovdjursangrepp. Därför byggde Tins man Roger en ladugård på fäboden, Karl Tövåsens fäbod, som ligger i ett av kommunens vargrevir, sju kilometer från Vikarbyn.

- Vi har byggt och bekostat material, vi fick ett investeringsstöd på 30 procent av den totala kostnaden. Att ta in djuren på natten känns nödvändigt. Vi blir ju också uppmanade att förebygga rovdjursangrepp och myndigheterna vill också underlätta generationsskifte, vilket det är här på Karl Tövåsens fäbod. Jag tar över driften efter Ingrid Sandh. Fäboden är också öppen för turister, Ingrid har lärt många hantverket och vi fortsätter tillverka smör, ostar och messmör.

- Innan angreppet på fåren förra sommaren har vi varit skonade från rovdjursangrepp, säger Tin Gumuns.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut genom att hänvisa till att rovdjursangrepp på kor och hästar är minimal.

- Vad gäller rovdjursangrepp på gris har det aldrig, vad jag känner till, inträffat, säger Jessica Backeryd, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

- Risken är otroligt liten att rovdjur anqriper hästar eller kor. Det finns ju också en ladugård där djuren kan vistas på natten, men självklart förstår jag att man vill vidta alla åtgärder för att skydda sina djur. Tyvärr har vi inte obegränsat med medel och i första hand ger vi bidrag för rovdjursstängsel för får och getter.

- Generellt är risken otroligt liten att tamdjur blir angripna av rovdjur. Vi är generösa och alla pengar ska användas. Det är vår inställning, säger Jessica Backeryd på Länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons