Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationellt prov på schemat

Annons

I nära tre timmar satt Rättviksskolans 155 elever i årskurs nio med årets avslutande nationella och teoretiska prov i svenska.

-Grovt räknat kan man säga att det är tre nationella prov i alla ämnen, varav ett är muntligt. Det gör totalt nio nationella prov under vårterminen för eleverna i nian. Det tar på krafterna för eleverna. Men samtidigt för- söker vi att inte haussa upp det för mycket, säger rektor Göran Berg.

De senaste åren har Rättviks kommuns elever i årskurs nio visat toppresultat i länet. När det gäller behörighet till gymnasiet ligger kommunen bland de bästa i landet.

-Det har gått bra och vi är glada för det. I fjol hade vi i de nationella proven exceptionellt bra resultat i engelska och svenska. Något lägre i matematik, säger Berg.

De nationella proven utförs av cirka 100 000 elever över hela landet.

-Jag tycker att nationella prov är bra. De betyg man sätter ska backas upp av dessa nationella prov. Jag tycker också det är bra med nationella prov i årskurs fem. Det ger tidiga signaler, säger Berg.

Årets nationella prov för årskurs nio avslutas med matematik och engelska i mars och april.

- I maj får vi resultaten. Jag tror att det ska gå bra även i år. Eleverna visar intresse - och det är en förutsättning för att uppnå goda kunskaper, säger rektor Göran Berg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons