Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen ger klartecken

/
  • Vindkraftverk. Så här kan Hedboberget se ut om några år, sett från badplatsen i Dalfors. Fotomontage: VINDKOMPANIET.

Annons

Vindkompaniet AB får miljödomstolens tillstånd att bygga 15 stycken vindkraftverk på Hedboberget, två kilometer sydväst om Dalfors i Rättviks kommun. Miljödomstolen godkänner en maximal navhöjd på 90 meter. Med rotorbladen inräknat gör det en höjd på 140 meter.

Tidigare har kommunen gett byggnadslov för planerna.

- Kul. Nu ska vi ge oss ut på plats och titta lite mer i detalj på placeringar och väganslutningar. Vi ska också under sommaren göra kompletterande vindanalyser. Vi ska föra vidare diskussioner med Leksand-Rättvik Energi om nätanslutningen. För det behövs också en tillståndsansökan, men det ska inte var några problem, säger Dahlin.

Vindkompaniet har specialiserat sig på att bygga vindkraftverk - för att sedan överlåta ägandet.

- Det finns intressenter som vill äga vindkraftverk. Men vi välkomnar starkt ett lokalt ägande - kommunalt och privat. Vi har redan påbörjat sådana diskussioner i Dalfors om lokalt ägande, säger han.

Ett vindkraftverk är inte billigt att bygga.

- Priset vet man först när anläggningen upphandlas. Just nu uppförs ett liknande i Umeå. Det kostade 32,5 miljoner. Det är mycket pengar. Men man får också ut mycket av dem, säger han.

Till hösten räknar Vindkompaniet med att kunna presentera den detaljerade igångsättningsplanen för alla intresserade i Dalfors bystuga.

- Då kallar vi till möte. Vi räknar definitivt med att kunna sätta spaden i jorden under nästa år. Hur många vindkraftverk det slutligen blir är en annan sak. Vi har fått tillstånd för 15 stycken, vilket ger oss ett bra förhandlingsutrymme, säger Jan Olof Dahlin.

Miljödomstolens beslut om tillstånd kan överklagas fram till den 9 maj.

Fakta: Vindkraftverk i Ore

  • Vindkraftanläggningen på Hedbodberget ska bestå av maximalt 15 stycken vindkraftverk.
  • Navhöjden blir 90 meter. Rotordiametern 100 meter. Totalt blir vindkraftverken 140 meter höga, när rotorbladet pekar rakt upp.
  • Vindkraftverken beräknas totalt producera cirka 100 GWh, vilket motsvarar årsförbrukningen av el för omkring 5000 villor. (Beräknat vid en förbrukning på 20 000 kWh/villa och år).

Källa: Vindkompaniets projektbeskrivning.

Mer läsning

Annons