Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer populär ost och smör

/
  • Tin Gumuns, som driver Karl Tövåsens fäbod sommartid, kommer att fortsätta göra ost och smör - även under vintern.
  • På Karl Tövåsens fäbod tillverkas flera olika sorters ost, smör och messmör.
  • Tin Gumuns smör är populärt och är till och med nämnt i Michelinguiden!

Den femte sommaren för Tin Gumuns i Karl Tövåsens fäbod går mot sitt slut. Men däremot inte tillverkningen av ost och smör.

Annons

Den 13 augusti stänger Tin Gumuns och hennes familj grindarna till Karl Tövåsens fäbod. Men ost- och smörtillverkningen som brukar upphöra under vintertid kommer för första året att flytta med familjen till gården i Västbjörka.

– Vi håller på att bygga ett litet mejeri på gården så att jag kan fortsätta mjölka korna en stund till på året, säger Tin Gumuns.

På Karl Tövåsens fäbod säljer hon smör och mestadels färsk ost. Med mejeriet på gården hoppas hon kunna tillverka gammelostar som kan ligga till sig över vintern för att sedan säljas vid fäboden under sommaren.

– Om det finns en efterfrågan på osten och smöret. Varför ska jag inte? säger hon.

Mejeriet kommer ha plats för tio kor. Fler tänker Tin Gumuns inte skaffa eftersom hon "gillar det småskaliga", och besökarna på Karl Tövåsens fäbod verkar hålla med. De senaste fem åren har antalet besökare till fäboden fyrdubblats.

Mer läsning

Annons