Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med motorsågen i högsta hugg

/
  • Tiiimber. När den 22 meter långa granen föll hördes det garanterat. Pentti Kalkback heter fällaren och trädet hamnade där det skulle. På backen.
  • Stamgäster. Från vänster, Pentti Kalkback, Börje Sommar, Håkan Johnsson, Erik Dahlström, Jan Pros och kursledaren Tore Olsson.

Annons

Själv är Jan Pros ingen nybörjare när det gäller motorsågen men han har valt att gå kursen ändå.

- Det kommer ju nya moment hela tiden och här får man uppgradera sig, säger han.

Sammanlagt har sex personer tagit vara på möjligheten att gå skogsstyrelsens kurs och få chansen att ta ett motorsågskörkort. Alla har olika lång erfarenhet. Börje Sommar från Furudal fällde sitt första träd under lördagen.

- Visst har man fått lite kommentarer att det skulle vara onödigt att gå en kurs men det är ett farligt verktyg vi handskas med, säger Börje Sommar.

Motorsågskörkort är ett relativt nytt begrepp. Provet äger rum under en dag där man blir testad i både praktik och teori. Precis som ett vanligt bilkörkort går det att ta olika nivåer: A-F. Den här kursen sträcker sig till A och B nivå.

- Det handlar mycket om precisionskörning. Det är lätt att fälla ett träd men att göra det på ett säkert sätt är svårare, säger kursledare Tore Olsson.

Under tidningens besök får kursdeltagaren Pentti Kalkback äran att demonstrera hur en säker trädfällning går till. Han redogör lite med Tore och de båda kommer överens om i vilket läge trädet skall falla.

- Ungefär 22 meter högt, säger Tore och tittar upp på den höga granen som svajar i blåsten.

Trädet skall falla åt söder. Blåsten, och att bilar står parkerade i den andra riktningen, underlättar beslutet. Pentti börjar med att lägga ett såkallat riktskär. Han sågar ut ett apelsinklyftsliknande, stort, stycke trä i samma riktning som trädet förväntas falla.

- Nu gör han fällskär runtom, säger Tore och hjälper till genom att lägga in en kil samtidigt som Pentti sågar runt stammen så sågspånen yr.

Plötsligt fastnar sågen och trädet vajar oroväckande.

- Släpp sågen, hojtar någon. 

Tore går in och hjälper till och trädet fälls. Det blev ingen klockren fällning.

- Men trädet kom dit det skulle, det kom ju ner, säger Pentti.

Mer läsning

Annons