Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med koll på bromsklossarna

/

Efter åren som egen företagare ser Anna-Karin Tyskhagen var bromsklossarna och hindren inom det privata näringslivet finns.
Om Anna-Karin fick bestämma skulle hon förändra och underlätta för privata företag så de kunde växa och nyanställa i den takt de vill.

Annons

-Företagsklimatet i Sverige är tufft och med tanke på småföretagarna utgör 90 procent av alla företag i Sverige är detta en stor och viktig fråga. Allt vi ska göra som företagare är så trögt.

Anna-Karin som äger Dala Ledstång & Snickeri tillsammans med sin man Jörgen är besviken över att inte politikerna ser över bestämmelserna kring turordningsprincipen i LAS, Lagen om anställningsskydd. LAS har funnits sedan 1974.

– Systemet är förlegat och bör ersättas med nya regler.

Dessutom anser Anna-Karin Tyskhagen att bankerna missgynnar små företag.

-För oss tar det mycket lång tid att växa med egna medel. Räntehöjningar gör att vi måste vara försiktiga. Men vi känner inte av någon lågkonjunktur. Vi är fem anställda och skulle vilja växa och utveckla företag mer, men för närvarande avvaktar vi.

Anna-Karin och hennes man Jörgen är utåtriktade och har både medverkat i Exportrådets exportsatsning i Ryssland och Svens Forms utställningar i Milano. De är aktiva i Svenskt Näringsliv och Anna-Karin sitter med i styrelsen för Träproducenterna i Dalarna.

Hon växte upp på en gård i Rättvik och ville egentligen bli pilot, men det blev lärare, matematik och naturorienteringsämnen.

Hennes man startade företaget 1998 och tio år senare sade Anna-Karin upp sin lärartjänst och började arbeta heltid i företaget.

-Det är jättemycket jobb och det är jätteroligt. Det här är det bästa vi gjort, men det finns en baksida.

-När vi tvingades säga upp folk. Det var det värsta jag varit med om. Det vill jag undvika så långt det är möjligt.

Att vara chef innebär tuffa beslut och det tar tid att växa in i rollen, men Anna-Karin kan inte tänka sig något annat arbete. Hon trivs med att arbeta tillsammans med sin man.

-Vi kompletterar varandra otroligt bra, säger hon.

Mer läsning

Annons