Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen med många järn i elden

/

Annons

Smedjan har stått på sin plats i många år, men det var inte förrän i början av 90-talet som en ny smed satte sin prägel på hantverken.

- Jag har varit här i 12 år nu, säger Matts och verkar komma på sig själv att åren runnit förbi i ruskig fart.

Han har många verk bakom sig, och det du kanske ser dagligen har smitts av Matts händer.

- Spelmännen vid fontänen på torget gjorde jag 2001, och det är ett tidskrävande arbete, försäkrar Matts.

Designen av fontänen stod Tomas Hellström för och Matts fick då till uppgift att forma dem.

- På fackspråk kallas det "Koppardrivning". Men det är ingen människa som vet vad är om man ska förklara, men man glödgar kopparen och knackar sedan till den i olika former.

För något år sedan fick Matts ett uppdrag av en privatperson. Han skulle då göra en björn i naturlig storlek, och arbetssättet var detsamma som med fontänspelmännen.

- Det är riktigt svårt att göra något naturen skapat. Allt ska vara perfekt, och felar man någonstans så är det kört. Men det var en ungbjörn, så den blev inte så stor, skrattar han.

Matts har också fått i uppdrag att smida ljushållare till två kyrkor. En ska till Faluområdet och en annan till Västerdalarna.

Det som i dag ligger på arbetsbordet nu är delarna av det som ska bli en varg. Arbetssättet är fortfarande detsamma som med spelmännen och björnen.

- Det är också en privatperson som beställt den. Den planeras bli klar 2008 och sedan ska den stå ett tag på Kulturhuset. Efter det hämtar beställaren den helt enkelt, säger Matts.

Han berättar vidare om att vargen kommer bli riktigt klurig att forma. Den ser inte ut som en vanlig hund, utan ryggen lutar lite lätt och "manen" runt halsen blir en stenhård nöt, men den ska knäckas.

- Jag försöker arbeta utan svets, men ibland så krävs det ändå när det blir lite billigare grejer. Men många beställer balkong- och trappräcken. det verkar vara populärt nu, menar Matts.

Han visar några räcken han gjort, och alla har sin unika personlighet. Men då och då glider han in på sin andra passion - Musik och instrumentet Ukulele.

- Det är hur kul som helst att spela, och det har jag gjort i alla år! Men vi är några stycken som ska ner till Stockholm den 18 augusti och ska slå världsrekord i antalet Ukulele på en och samma plats. Det kommer att bli full fart i bussen hela vägen ner, skrattar han.

Han kommer raskt tillbaka till smideriet.

- Jag har ju ingen försäljning här. Och det är synd, för då och då kommer det in folk, turister bland annat, och vill köpa något. Och då har jag inget på lager, men småbeställningar tar jag emot, säger han och visar upp en näve kapsylöppnare som någon snart ska hämta.

Mer läsning

Annons