Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målningarna i Söderås Missionshus - Ett fulltidsarbete

/
  • Lennart Persson. Skrapar bort målarfärgen för att få fram de uråldriga målningen som gömmer sig under. Foto: Sandra Mattsson
  • Slitet. Virket som döljer sig under målningarna har sett bättre dagar. Foto: Sandra Mattsson
  • Arbetet är i full gång för att återställa kyrkan i sitt ursprungliga skick. Foto: Sandra Mattsson

Annons

Målerikonservatorn Lennart Persson har fått den tunga uppgiften att restaurera de bibliska bilderna tillsammans med Johan Mongen. Arbetet planeras vara klart i slutet av maj.

- Det är ett enormt arbete, men vi ska så klart göra det bästa av situationen, säger Persson.

Johan Mongen befinner sig uppe på en byggställning, som når ända upp i taket på Söderås Missionshus, och upptäcker att dekorationen är olika längs varje pelare. Det här efter att de dragit loss ett stort parti av väggen som var fuktskadat.

- Det här arbetet kommer att ta tid, konstaterar Lennart. Bedömningen är idag att det är bättre att göra en rekonstruktion av just den delen. Eftersom den har gjorts om tidigare fortsätter han, medan han försöker pussla ihop bitarna på golvet.

Länsstyrelsen har gett tillåtelse att göra nya schabloner på de gamla mönstren, eftersom det blir billigare och går fortare att göra. Väggarna med målningarna ska skrapas, tvättas och sedan målas om. På de dekorerade delarna ska de bara göra en rekonstruktion. Alla ytor ska sedan ses över och till sist konserveras.

När Lennart och Johan började med arbetet upptäckte de fuktskador, och en av målningarna fick rivas helt och hållet.

- Bakom stycket vi fick loss hittade vi gamla tidningar från 1974, och det märks att någon har varit här och försökt att täta, säger Lennart. Det beror på temperaturskillnaderna som blir när man växlar varmt och kallt om vartannat.

Sista maj ska konserveringen av målningarna i Söderås Missionshus vara klart.

Mer läsning

Annons