Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika svårt att bo billigt i Rättvik som i Paris

/
  • Sandra Björk kom hem till Rättvik för att börja jobba, dels på Dalarnas Tidningar, dels som skolassistent i Falun. Hon kunde aldrig ana hur svårt det skulle bli hitta en liten, billig lägenhet i Rättvik med centralt läge.

Sandra Björk, 22 år, är hemma igen efter studier i både Kalix och Paris. Tillbaka till samma bostadsproblematik i Rättvik.
Det finns inga billiga, små lägenheter. Så enkelt är det. Men i centrala Paris fanns små bostäder, visserligen dyra, nästan lika dyra som nyproducerade ettor i Rättvik.

Annons

Sandra flyttade hemifrån när hon var 19 år. Hon studerade franska i Paris och sökte en bostad som låg bra.

-Jag bodde inackorderad i en familj. Det kostade cirka 5000 kronor. En egen etta med kokvrå, dessutom med bra läge kostade cirka 7000 kronor. Jag hade planerad för den här tiden, en termin, jobbat och sparat pengar. Jag visste att det skulle kosta att bo så som jag ville i Paris. Innan jag åkte kollade jag priser och runt 7000 kronor var en vanlig prissättning.

Därefter studerade Sandra på Folkhögskola i Kalix.

Så kom Sandra hem till Rättvik igen. Hon fick jobb och har hittills bott i morfars gamla hus utanför Rättvik, nu även med sina föräldrar eftersom deras hus i en annan del av Rättvik håller på att renoveras.

-Jag vill ha något eget och jag började kolla lägenheter och priser i Rättvik, för jag ville bo i Rättvik, inte utanför. Jag har pratat med många fastighetsägare och privata uthyrare. På Rättviks Fastigheters hemsida stod priser för hur mycket lägenheterna kostar per månad, men det har tagits bort.

De enda små lägenheter som fanns lediga var nyproducerade ettor och de kostade närmre 7000 kronor i månaden, vilket Sandra inte har råd med i längden.

-Det är nästan omöjligt att hitta en billig, central lägenhet. De privata fastighetsägarna svarade att alla deras hyresgäster trivs så bra att de inte flyttar. Nyproducerade lägenheter är för dyra. Jag trodde aldrig det skulle vara så här svårt att hitta bostad i Rättvik.

Mer läsning

Annons