Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långfärdsskridsko på Siljan

/
  • Dags för skridskofest. Rättviks Långskrinnare och Marie-Louise Hamberg förbereder som bäst långfärdsskridskofesten på onsdag kväll på Siljan.
  • Värmekoja. En liten skogskoja för de som behöver värma frusna tår.
  • Så går banan- Den två kilometer långa banan från Långbryggan till kyrkudden är plogad.

Annons

Marie-Louise Hamberg visar hur banan är lagd. I år går den utmed stranden och inte rakt ut på Siljan som det varit tidigare.

– Vi har valt den här banan utmed stranden, vilket vi även gjorde förra året. All snö på isen isolerar och isen kan förändras på bara några timmar och en råk kan uppstå. Vi undviker även Enåns utlopp i Siljan, berättar Marie-Louise Hamberg, Rättviks Långskrinnare.

Den gångna helgen hade Rättviks Långskrinnare pova-på-dag och mängder av intresserade kom, både med egen utrustning och de som åkte för första gången. Rättviks Långskrinnare lånar ut pjäxor och skridskor under prova-på-dagar.

– Människor från Dalarna, Stockholm och till och med Holland var med. Det är stort intresse för långfärdsåkning på skridsko. På onsdag kväll räknar klubben med att det kommer flera hundra personer till Siljan, men allt beror på vädret.

För tio dagar sedan började klubben provborra med vanlig isborr ute på Siljan. Vid kyrkudden mätte isen 22 centimeter.

– Vid 20 centimeter brukar vi ploga. Flygplan klarar att gå ned på en is som är 15 centimeter tjock. Utanför Båthamnen hr vi också kontrollerat och där är isen 20 centimeter. Banan från Långbryggan till kyrkudden är både säker och lagom lång för alla deltagare. Vid Bänkbrygga fyra på Långbryggan är det påfart och även vid Långbryggans högra fäste.

Isen har mycket god kvalitet och klubben hoppas att det inte kommer för mycket snö under onsdagskvällen. Skidor, pulka och sparkar går också bra på isen och arrangemanget vänder sig till hela familjen. Det blir korvgrillning och marschaller som lyser upp isen.

Isdubbar och ispik är nödvändigt för dem som ägnar sig åt långfärdsskridsko. För Rättviks Långskrinnare är det banor som gäller i år.

Vid Långbryggan står Hasse Nygårds, en av medlemmarna i föreningen, skogskoja ned liten vedeldad kamin för dem som behöver värma sig lite extra.

Att åka långfärdsskridsko är en otrolig naturupplevelse, tycker Marie-Louise.

– Att sväva ut över Siljans is är helt otroligt, man upplever en så stark lyckokänsla, säger hon och visar den släta, klara isen under det tunna snötäcket.

Det är dags för årets långfärdsskridskohändelse på Siljan.

Mer läsning

Annons