Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landet runt i en gengasbil

/
  • Pärlan. I det här ekipaget ska killarna färdas genom Sverige de närmsta tre veckorna.  Foto: Linnea Kallberg
  • Påfyllningsstation. Här fyller man på veden som är kluven i småbitar. Bilen drar 13 liter björkved per mil.
  • Innan starten. Martin Johansson, Micke Anderberg och Johan Linell vid sin gengasbil. Micke är den enda som inte har körkort.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

På tre veckor ska Johan Linell, Martin Johansson och Micke Anderberg ta sig från nordligaste norr till sydligaste söder.

- Nu åker vi till Sveriges nordligaste allmänna väg i Maunu och sedan till utsiktsplatsen i Smygehuk så långt söderut man kan komma, berättar Johan.

För tre år sedan fick Johan en idé om att på egen hand framställa billigt biobränsle till bilen. Då kom han ihåg att han som liten sett en gengasbil på en familjesemester. Han forskade och hämtade information om ämnet, gjorde ett prototyp system som fungerade och bestämde sig för att bygga en gengasbil på riktigt.

- Principen är att hetta upp ved, få den att avge kolmonoxid som förbränns och blir till koldioxid. Istället för att ha en förgasare och bensin har vi en gasblandare och kör på gas.

Med på projektet är också kompisarna Martin och Micke som inte tvekade att hoppa på.

- Det är en kul grej. Jag nappade direkt för vi visste ju att det funkar, säger Martin.

På nyårsafton 2006 påbörjades bygget. Efter många sömnlösa nätter och förlorad fritid avslutades arbetet i fredagskväll med de sista justeringarna.

- Det har gått bra. Det har varit flera bakslag men vi har löst alla efter vägen, säger Johan.

Nu väntar utmaningen och en lång resa.

- Det känns skönt. Det ska bli kul att ge sig ut, tycker Johan.

I packningen finns verktyg, reservdelar och brandsläckare i fall något skulle gå fel. På släpvagnen ligger ett vedförråd som fylls på efter vägen. Totalt kommer det att gå åt 7 kubikmeter ved.

I lördags klockan 11 gick starten från Icas parkering i Furudal. Många nyfikna hade samlats för att ta en titt på det udda ekipaget. De flesta undrade nog samma sak: Varför?

- Varför inte, säger Johan. Vad ska man annars göra om man är kreativ?

Ja, varför inte. Trevlig resa, grabbar.

Mer läsning

Annons