Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturprojekt ligger i träda

/
  • Klockargården i Boda får vänta. Länsstyrelsens och Rättviks kommuns byggnadsvårdsarbete ligger för närvarande i träda.
  • Vackra Klockargården är säkrad och ska inte förstöras i väntan på att byggnadsvårdsprojektet ska återupptas.
  • Exakt vad kostnaden blev och vad underskottet av projektet slutade på är inte framräknat enligt tillförordnade samhällsbyggnadschefen.
  • Dokumentationen och publikationen som gjordes av den varsamma renoveringen av Svenskgården blev en succé och är mycket efterfrågad i länet, säger Leif Kratz, Rättviks kommun.
  • En Nordsvensk gård ett typiskt exempel på byggnadskultur i Siljansbygden.
  • Svenskgården i Solberga, ett stort omfattande byggnadsvårdsprojekt som Rättviks kommun drev tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna under flera år. Det blev långt och dyrt, med ovärderligt informations, kunskaps och PR mässigt anser Samhällsbyggnadsförvaltningens tillförordnade chef Leif Kratz.

Svenskgården i Solberga var början på samarbetet mellan Länsstyrelsen Dalarna och Rättviks kommun kring gamla kulturmiljöer. Både Länsstyrelsen och kommunen är överens om att fortsätta projektet men det är ekonomisk fråga och i väntan på politikernas beslut ligger hela samarbetet i träda.

Annons

Det lärande projektet med syfte att inspirera och sprida kunskap om byggnadsvård skapade ett mycket stort intresse men det blev också en mycket kostsam inledning på projektet när Svenskgården i Solberga renoverades och restaurerades.

När hela renoveringsprojektet var klart och dokumenterat och publikationen Riva eller restaurera presenterats såldes gården till en privatperson med ett underskott.

-Det blev mer jobb med Svenskgården än vi räknat med, men syftet med projektet att informera om byggnadsvård i kulturhistoriska miljöer har vi lyckats med. Projektet har uppmärksammats och har gjort nytta i hela länet och även utanför Dalarna. Informationen kring Svenskgården är efterfrågad och som jag ser det är det kommunen tjänar på byggnadsvårdsprojektet inte mätbart men otroligt viktigt, ovärderligt. Kan någon mäta vad Calle Moreaus betyder PR-mässigt för Orsa? säger tillförordnad samhällsbyggnadschef Leif Kratz, Rättviks kommun.

Förvaltningschefen anser idén med varsamt omhändertagande av Siljansbygdens byggnadskultur är intressant och ambitionen är att fortsätta. Även länsantikvarie Ulf Löfwall, Länsstyrelsen Dalarna hoppas projektet kan fortsätta.

-Kommunen har köpt in nästa renoveringsprojekt, Klockargården i Boda. Länsstyrelsen har gjort en utredning av gårdens renoveringsbehov och detta är inte ett lika stort projekt som Svenskgården. Vi avser att fortsätta samarbetet med Länsstyrelsen och vi har också säkrat objektet så inget blir förstört i väntan på att arbetet ska påbörjas.

Leif Kratz hänvisar till kommunens ekonomi och det gör även Björn Guström, ordförande för Samhällsbyggnadsförvaltningens beredning.

-Stiernhööksgymnasiets byggprogram var även involverat i projektet Svenskgården som fick med förlust. Vi vet att fler av kommunens fastighetsbestånd är i behov av renovering och tjänstemännen har fått i uppgift att se över kommunens fastighetsbestånd och om det finns fastigheter som kommunen kan sälja.

-Vi kan inte göra oss av med historiska byggnader eller byggnader med andra värden, säger Björn Guström.

Närmast förestående är en försäljning av Karlsviks Herrgård i Rättvik. Varken Matsgården, Skräddargården eller Hembygdsgården kan säljas. Kommunen har Köpt Klockargården men enligt Kommunstyrelsens vice ordförande Mats Röhfors (M) är renoveringen inte aktuell för tillfället.

-Svenskgården var inte direkt någon lysande affär och att driva några olönsamma projekt är inte aktuellt just nu, säger Röhfors.

Mer läsning

Annons