Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulla och mas skrider mot premiär

/
  • Genuin miljö. Spelet sätts upp i och kring Gammelgården i Rättvik.
  • Vilt och spännande. I bygdespelet förekommer bland annat skräckinjagande mörksuggor. I Rättviksdräkt spelets producent och författare Cia Embretsen. Foto: NIKLAS SNARF ERIKSSON
  • Nu står det inte på förrän mor och dotter intar Kap Verde

Annons

Bygdespelet Kulla och Mas, vilket kalas baseras på Gärdebylåten. Spelet kom till när Cia Embretsen började fundera på varför Rättvik, med sin starka lokala historia, aldrig satt upp ett eget bygdespel.

Under våren har manus finslipats, roller besatts, musiken repeterats och förberedelser sjösatts.

- Det rullar på bra. Nålen, kommunens arbetsmarknadsenhet, håller just nu på att sy kläderna till spelet. Vi har fått en musikansvarig i före detta musikrektorn Yngve Hagman. Nyckelharpsmusikern Emil Bewö har specialkomponerat en låt till spelet. Sven-Erik "Bul-Jerk" Svenn har bland annat kommit med bra invändningar i manuset. Det ser bra ut, säger Cia.

Ännu är inte all finansiering klar.

- Vi väntar fortfarande på svar om bidrag vi sökt från bland annat kommunen och Studieförbundet Vuxenskolan. Men snart ska vi ha svar därifrån, säger hon.

I spelet ingår naturligtvis slagsmålsscener, i Gärdebylåten slänger som bekant Gärdebypojkarna drantar (Leksandsbor) som slarviga vantar.

- Det går vilt till. Kläderna blir därför specialgjorda för slagsmålscenerna. För själva slagsmålen har vi också fått hjälp från ett lite oväntat håll, säger hon hemlighetsfullt.

Bygdespelet sätts upp i genuin miljö vid Gammelgården. Uppsättningen har premiär den 28 juni och avslutas efter tre föreställningar den 1 juli.

Mer läsning

Annons