Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig om världsunika pelargoner

/
  • Rariteter. En pelargonexpert menar att pelargonerna vid Fricks konditori är världsunika - och stulna. Dock inköpta i god tro av caféet.
  •  Foto: Mats Laggar
  • Kräver tillbaka. Pelargonexperterna Monica Säter och Maria från Uppsala åkte till Rättvik under fredagen för att kräva tillbaka 1 400 moderplantor av en anklagad privatodlare.

Annons

Under fredagen åkte en internationell känd pelargonexpert med vänner från Uppsala till Rättvik för att kräva 1 400 pelargon-moderplantor tillbaka av en privatperson i Rättvik. Samtidigt kallade experten med sällskap på polisen.

Vintern 2006 vinterförvarade pelargonexperten 1 400 moderplantor hos en företagare i Rättvik, som har viss anknytning till den anklagade privatpersonen. Enligt egen uppgift var plantorna resultatet av 35 års ivrigt pelargonsökande över hela världen. Samlingen var en av de absolut exklusivaste i Sverige - påstår kvinnan.

- Jag hade flyttat till nytt hus och hade inte plats för alla plantor. Jag lät mig övertalas att vinterförvara dem i Rättvik. När jag skulle hämta dem sa xx att de var döda, säger experten.

I somras fick saken en dramatisk vändning.

- Jag besökte Classic Car Week privat och satt på Fricks konditori. Till min förvåning såg jag världsunika pelargoner vid uteserveringen. Pelargoner som inte borde finnas i Sverige. Det var en blandning av det mest exklusiva i en enda stor röra. Jag noterade förbluffat att det bland annat fanns den saknade moderplantan av sorten Chine, som alltså skulle vara död, säger expertens kollega Monica Säter från Uppsala.

Sällskapet från Uppsala som för fram anklagelserna är alla aktiva inom Pelargonsällskapet, landets största pelargonsällskap.

- Jag besökte direkt företagaren, där pelargonerna från Fricks påstods vara levererade ifrån, och fick kontakt med den som vi påstår är hjärnan bakom stölden. Personen kunde också sälja mig en unik pelargon. Jag kontaktade Maria som identifierade den som sin. Vi bestämde oss för att åka upp och konfrontera de ansvariga. Det handlar om att få tillbaka ett livsverk, säger Monica Säter.

Den anklagade privatpersonen tillbakavisar alla anklagelser.

- Jag välkomnar en polisutredning. Jag har kvitton och e-postbevis på alla pelargoner jag har. Det är pelargoner som jag bland annat köpt på Tradera. Jag har också bytt till mig från likasinnade i Norge och Danmark. Jag förstår inget av dessa anklagelser. Jag är mest förbluffad över att hon lyckats få med sig andra pelargonvänner i dessa anklagelser, säger den anklagade.

Mer läsning

Annons