Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpa cigaretter - Inget problem för Monika 16 år

/

Annons

Tobakslagen kom 1993, och därmed skulle man vara minst 18 år för att få köpa tobaksvaror, mycket på grund av hälsoriskerna. Lagen säger även att om man säljer tobak til en minderårig, riskerar man böter eller fängelse upp till sex månader.

Tidningen beslöt att granska om legitimationskontrollerna efterföljs i kommunen, och lät den 16-åriga Monika Amby från Falun pröva att köpa cigaretter. Det visade sig inte vara några problem för henne på hälften av de 12 ställen vi testade.

Vi gick in på de ställen som Monika fick köpa cigaretter på, och fick där olika svar på varför kontrollen på legitimation var bristande.

Granskningen började på Näcken i Furudal, men där fick Monika ett tvärt nej. På bensinmacken Bilisten och Coop Nära i Boda Kyrkby fick Monika köpa tobak, och butikschefen för Coop Nära, Sven Gunström, säger att det hela var olyckligt.

- Det ska bli skärpning över lag, och nu har jag satt en större skylt vid kassan som säger att legkontroll krävs. Det här var väldigt olyckligt, och det ska inte hända igen, säger Gunström.

Granskningen fortsatte sedan till Bingsjö Lanthandel, och liksom i Furudal fick hon ett nej av butikspersonalen, då hon inte var igenkänd. Monika fick även ett nej till köp av tobak på Hellströms i Vikarbyn, men på Statoil i Rättvik var det inga problem där personalen trodde att Monika var 25 år. Personalen berättar att de brukar kolla legitimation, när de inte tvekar. Vilket de inte gjorde den här gången. Butikschefen Agneta Sundin valde att inte kommentera händelsen.

På båda OK/Q8-mackarna fick Monika inte köpa tobak, men på Wasakiosken vid Rättviks resecentral valde man att sälja cigaretter.

- Det var olyckligt att det hände. Det brukar aldrig hända, och vi är stenhårda på att kolla legitimation. Det är många ungdomar som försöker, eftersom skolbussarna går härifrån. Det är inget annat än olyckligt, säger Kicki Grenholm, ägare och chef för Wasakiosken.

Coop Näras policy i Boda Kyrkby är den samma som på Coop Konsum i Rättvik. Men även här kunde Monika obehindrat köpa cigaretter. Anledningen var att Monika var känd av butikspersonalen som en trogen cigarettköpare, trots att hon aldrig köpt tobak i butiken. Coop Konsums butikschef, Yngve Åslund, var i skrivande stund på semester, och kunde därför inte nås för en kommentar.

På Ica-fiolen tog det stopp i kassan för Monika, och det var mycket tack för att butikens egna stränga kontroller. Butikschefen för Ica-fiolen, Mats Eriksson, säger att de har stenhård koll.

- Eftersom det är självklarheter att det inte ska säljas tobak eller alkohol till någon under 18 år, så blir jag glad att personalen skött sig. Centralen för Ica har flera kontroller som utförs varje år, och det gäller att vara på sin vakt, säger Eriksson. Det kommer även upp en varningskylt på kassadisplayen om en vara kräver legitimation, och då krävs ett knapptryck för att ta bort det. Då är personalen uppmärksamma och kollar legitimation, säger Eriksson.

Sista butiken i granskningen var Hemköp i Rättvik, där man sålde cigaretter till Monika. Butikschefen Gösta Johansson säger att personalen ska ha koll, och att det hela var ytterst olyckligt.

- Vi har egna kontrollanter och vi har aldrig åkt dit på det. Vi brukar vara stenhårda, men så hände det här. Det känns absolut inte bra att sälja tobak till ungdomar. Efter det här kommer vi garanterat inte göra någon mer miss, säger Johansson.

Flertalet av de butiker som inte sålde tobak till Monika tvekade att ändå sälja, trots att hon saknade legitimation. Den allmänna reaktionen på butikspersonal runt om i kommunen var att de trodde att hon var över 20 år, och att hon var igenkänd.

Näcken - Furudal

Coop Nära - Boda Kyrkby (Sålde cigaretter)

Bilisten - Boda Kyrkby (Sålde cigaretter)

Bingsjö Lanthandel - Bingsjö

Hellströms - Vikarbyn

Statoil - Rättvik (Sålde cigaretter)

OK/Q8 - Rättvik

OK/Q8 Hantverksbyn - Rättvik

Wasakiosken - Rättvik (Sålde cigaretter)

Coop Konsum - Rättvik (Sålde cigaretter)

Hemköp - Rättvik (Sålde cigaretter)

Ica - Rättvik

Fakta Tobakslag (1993:581)

  • Åldersgräns
  • 12§ Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut tobaksvaror skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder.
  • Om det finns särskild anledning att anta att en tobaksvara är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18 år får varan inte lämnas ut.
  • På varje försäljningsställe för tobaksvaror skall det finnas en tydlig och klart synbar skylt med information om förbudet mot att sälja eller lämna ut sådana varor till den som inte har fyllt 18 år. Lag (2005:369).
  • 12§ Tobaksvaror som säljs till konsumenter skall tillhandahållas på ett sådant sätt att det går att kontrollera mottagarens ålder. Detta gäller även när försäljningen sker genom automat, via postorder eller liknande. Lag (2005:369).

Mer läsning

Annons