Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens på gräddhyllan i Rättvik

/
  • Konkurrens på gräddhyllan. Många villor i Lerdal säljs för tre miljoner kronor.

Lägenheter och bostadsrätter är bristvara i Rättvik.
-Behovet är mycket stort. Bostadsrätterna säljs direkt, säger Ove Gudmundsson, fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån, Rättvik
Människor som vill bo i de hetaste områdena i kommunen betalar flera miljoner, två, tre miljoner är inte ovanligt, men det är inga överpriser.
-De dyraste fastigheterna kostar flera miljoner, men kunderna är prismedvetna de betalar inga överpriser, säger Göran Thor, Eric Thors Fastighetsbyrå, Rättvik.

Annons

Samtliga fastighetsmäklare i Rättvik, Fastighetsbyrån, Eric Thors Fastighetsbyrå och Mäklarringen är överens om att efterfrågan på lägenheter, bostadsrätter är mycket stor i kommunen. Människor står i kö och väntar på att få köpa lägenhet, berättar Ove Gudmundsson.

-Det är också konkurrens om attraktiva hus i attraktiva områden som Lerdal, Gärdebyn, Altsarbyn. Vissa köpare som sålt hus i Mälardalen kan betala kontant. Både äldre och yngre köper hus i Rättvik. Vissa jobbar på distans, säger Ove Gudmundsson.

Men norr om Boda sjunker huspriserna och intresset för fastigheterna för att sedan stiga igen i Ore.

-Det finns köpare till alla hus, det tar bara olika lång tid att sälja husen. Bra hus med bra lägen säljs snabbare, säger Nils-Åke Hellman, fastighetsmäklare, Mäklarringen.

Han tycker ändå att husmarknaden mattats lite. Göran Thor, Eric Thors Fastighetsbyrå anser att bankernas krav på 15 procent i kontantinsats slår hårt mot förstagångsköparna. Trots det tycker mäklarna att de i de flesta fall gått bra även för unga familjer att köpa hus i Rättvik.

Eric Thors arbetar med försäljningen av tio nyproducerade bostadsrätter och två hyresrätter i centrala Rättik.

-Det är slutsålt och det är både äldre och yngre som köpt bostadsrätt i området, säger Göran Thor.

På Fastighetsbyrån arbetarfastighetsmäklare Anders Permats och hans kollega Ove Gudmundsson och båda minns när en trerumslägenhet i bostadsområdet Hedslund för sex år sedan kostade 15.000 kronor.

-Idag kostar en trerumslägenhet i samma område cirka 300.000 kronor. Det är en prisstegring på 2000 procent vilket är en enorm värdeökning, säger de.

Förklaringen är bland annat Rättviks attraktiva läge, trivsamma miljö, bra geografiskt läge och goda kommunikationer, tror fastighetsmäklarna.

Mer läsning

Annons