Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens hotelltvist prövas igen

/
  • Synas igen. Fullmäktiges beslut att satsa två miljoner kronor i Hotell Lerdalshöjdens fastighetsbolag ska synas av kammarrätten. Tidigare slog länsrätten fast att beslutet inte var förenligt med kommunallagen.

Annons

Kammarrätten är inte övertygade om att länsrätten gjorde rätt när den för drygt två år sedan slog fast att Rättviks kommuns beslut att bli delägare i Hotell Lerdalshöjdens fastighetsbolag var oförenligt med kommunallagen.

- Vi är glada över att vi nu fått prövningsrätt. Förhoppningsvis får vi rätt nu. Jag tycker det var helt rätt av kommunen att gå in i fastighetsbolaget. Utan det hade det inte varit någon hotellverksamhet alls där idag, säger kommunalrådet Björn Guström.

Rättviks kommuns fullmäktige beslutade den 29 mars 2005 att bidra med två miljoner i det bolag som övertog hotell Lerdalshöjden. Kommunens andel i fastighetsbolaget motsvarar cirka 20 procent. Övriga aktieägare är lokala entreprenörer, investerare och företagare.

I december 2005 slog länsrätten fast att beslutet var olagligt enligt andra kapitlet och åttonde paragrafen i kommunallagen. Länsrätten menade i sin dom att det inte finns något i lagen som kan ge kommunen ett undantag från grundprincipen att inte tillåta kommunalt riktat stöd till en enskild näringsidkare.

Kommunen beslutade direkt att överklaga domen. Kommunen hävdade att länsrätten inte avvägt, bland annat, turismlagstiftningen - som ger kommuner rätt att fatta beslut som gynnar lokal turistnäring.

- En sådan här verksamhet är viktig för kommunen. Kommunen driver inte någon hotellverksamhet. Det vi gjort är att endast satsa pengar i det bolag som äger fastigheten, säger kommunalrådet Björn Guström.

Mer läsning

Annons