Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen berättade om nya färdtjänstregler

/
  • Information. Margaret Östberg fortsätter att informera om samhällsbetalade resor och mer information kommer .

Annons

Att de nya reglerna för färdtjänst börjar gälla från och med första juli vet de flesta, men hur blir det då? Många ringer Margareta Östberg och frågar.

-När jag börjar förklara förstår människor, men visst är det mycket frågor och det blir också förändringar för den enskilde, till det bättre anser vi från kommunen, säger Margareta.

De nya reglerna gäller de personer som har färdtjänsttillstånd. Dalatrafik håller på att ta fram ett informationsmaterial om förändringarna som ska skickas ut till de som berörs, men redan nu vill människor veta.

När en person som har färdtjänsttillsånd vill resa ringer vederbörande till Beställningscentral Dalarna. Där finns olika data om till exempel personens olika behov, för rullstol och så vidare.

Från och med första juli gäller färdtjänsten hela länet och inte som tidigare bara inom kommunen.

Personer med färdtjänsttillstånd har obegränsat antal resor i länet och kommunen och den lägsta taxan och egenavgiften är 40 kronor, därefter kommer en kilometerbaserad taxa.

Tidigare var antalet resor begränsade till 104 enkelresor per år.

-Jag har räknat ut olika exempel på vad en resa kommer att kosta efter första juli för den enskilde. Att åka enkel resa till Leksand kommer att kosta 50 kronor. Tidigare kostade samma resa 105 kronor med riksfärdtjänst.

En medföljare får betala lika mycket som personen med färstjänsttillstånd

-De finns personer som efter särskild utredning beviljats ledsagare, det gäller personer som behöver hjälp under resan, dessa ledsagare får följa med gratis på resan, berättar Margareta Östberg.

I Rättvik kommer de samhällsbetalade resorna att köras av Orsa Trafik.Systemet med beställningscentraler finns redan på flera platser i landet där de fungerat under olika lång tid.

Mer läsning

Annons