Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jöns Greta Hansson, Rättvik

Annons

Den 14 november somnade Jöns Greta Hansson från Rättvik in.

 När Greta föddes 1927, bodde familjen i Borlänge, där hennes far arbetade på bank. 1929 flyttade de till Rättvik. Efter realexamen började Greta också arbeta på bank, vilket hon sedan gjorde fram till pensioneringen 1992.

Greta har varit engagerad i föreningslivet i Rättvik och var med att nystarta Rättviks folkdanslag i början av 1950-talet. Hon valdes till kassör i styrelsen.

 Ett annat intresse har varit fotografering och hon har framkallat och kopierat sina fotografier med egen utrustning. Greta har varit sekreterare i Rättviks Fotoklubb i 22 år.

Andra engagemang har varit som sekreterare, kassör och revisor i olika föreningar. Barnens Dags förening, Rädda Barnen, Rättviks Kvinnliga gymnastikklubb, Moderata Kvinnoföreningen, Medborgarskolan, kyrkofullmäktige, m fl.

 Ofta sågs Greta med sin Rättviksdräkt i olika sammanhang. Ibland med sin fiol. Mycket av intresset för spelandet fick hon nog av sin fästman, Riksspelman Knis Karl Aronsson. Kulturlivet i Rättvik kommer att sakna en av sina mest trogna medlemmar.

Under senare år fann Greta ett stort nöje med att lösa korsord. Hon hann fylla 90 år, en ålder som hennes fyra syskon också passerat.

 Min faster saknas av många.

 Hans Hansson, för närmaste släkten

Mer läsning

Annons