Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteintresse för artroskväll på Stiftsgården

/

Hoppet finns på en lösning av sjukdomen artros. Det menar överläkaren vid reumatologen i Falun, Britt-Marie Nyhäll Wåhlin.
Hon sätter sin tilltro till forskarna att få farm en medicin som gynnar tillväxten av brosk i lederna så att sjukdomen botas.

Annons

Över 200 personer tog sig till Stiftsgården på torsdagskvällen för att få veta mer om ledsjukdomen artros. Kvällens arrangörer var Rättviks reumatikerförening i samarbete med ABF och Stiftsgården.

Britt-Marie Nyhäll Wåhlin föreläste och visade röntgenbilder på leder, både friska och artrosdrabbade. Det framkom att oftast klarar primärvården behandlingen av sjukdomen. De som först prioriteras är de med remiss till reumatologen som har svullna leder. Utan svullnad blir väntetiden lång. Person med besvärlig värk kan få tid inom några veckor.

Artros är en folksjukdom. 40 procent av alla svenskar över 55 år drabbas av sjukdomen. Även yngre drabbas. Lars Kroon, sjukgymnast vid vårdcentralen i Rättvik informerade om att artrospatienter kan göra en hel del för att lindra smärtorna. Det sämsta man kan göra är att sitta stilla, menar Kroon.

Träningen ska börja i liten skala, kanske fem minuter per dag. Brosk som blivit nednött av artrosen mår bra och kan förbättras av lagom belastning. Vidare blir musklerna starkare och hjälper leden att stabiliseras vilket resulterar i smärtlindring bättre rörlighet och funktion. Lars Kroon rekommenderar motionsformer som promenader, stavgång, längdskidåkning, dans, cykling, varmbadsgympa med mera. Han informerade vidare om att övervikt ökar risken för artros.

Mer läsning

Annons