Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet och slåtter gav pris

/
  • Miljöpris. Anne Eriksson och Roland Öjeskog fick ta emot naturskyddsföreningens miljöpriser i Rättvik under lördagen. Priserna delades ut av Anders Munters, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna. Med på bilden även Paulina, två år.

Annons

Roland Öjeskog från Orsa får naturskyddsföreningens stora miljöpris för sitt snart 20-åriga engagemang för gamla slåtterängar. Han är den drivande kraften bakom att nio ängar slås, hävdas och sköts. Enligt medhjälparna i Orsa naturskyddsförening är han alltid närvarande och jobbar i ur och skur. Ängarna slås med lie och höet hässjas på traditionellt vis. Roland leder också, med Börje Ax, slåtterkurser för att bevara den gamla traditionen. Han leder även blomstervandringar varje år och sprider kunskaper om ängsblommor. Vintertid är han engagerad i kurser om reparation och tillverkning av slåtterredskap. För närvarande håller han en kvällskurs i köksväxtodling.

- En stor ära att få uppmärksamhet för den naturvård vi - för det är inte bara jag - gör i Orsa. Det är inspirerande och ger ny kraft för framtiden, säger Roland som 1997 fick ta emot Orsa kommuns miljöpris.

Naturskyddsföreningens lilla miljöpris, kallat Kicken, går till Anne Eriksson, Kungsgården i Gästrikland. Hon får priset för satsningen på att sälja ekologisk och närproducerad mat i Dalarna och Gästrikland via internet, Bondenära AB.

- Bondnara.se startade i Dalarna. Min idé är att få folk att handla mer lokalt. Då blir de lokala lantbruken kvar. Vi satsade på internethandel och det har fått ett stort genomslag. Det ger exempelvis Ickholmens slakteri och Siljans chark möjligheter att satsa på ekologiskt. Mycket roligt att bli uppmärksammad på detta sätt, säger Anne Eriksson.

Naturskyddsföreningens tanke med priset är att väcka uppmärksamhet för miljöarbete.

- Vi vill visa på de goda exemplen. Det har vi gjort nu i 15 år i Dalarna. Uppmärksamheten har gett - och ger - effekt för miljön och i debatten. Det har vi flera exempel på genom åren, säger ordförande Anders Munters.

Årets miljösvikarpris "Kängan" delades inte ut i år.

Mer läsning

Annons