Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivt fiolläger i Östbjörka

/
  • Tonårsgruppen. Joel Bremer, till vänster, lär ut fiolkunskap till spelsugna tonåringar.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Nitton deltagare mellan 12 och 43 år, mestadels tonåringar, deltog i lägret som pågått mellan torsdag och söndag. Eleverna var uppdelade i två grupper där fiollärarna Joel Bremer och Gustaf Melén haft hand om varsin.

- Lägret är till för vem som helst, säger fiolläraren Joel Bremer. Vi har inga nybörjare, men det är stor spännvidd på nivåerna.

Det är andra året som det varit fiolläger i Östbjörka. Initiativet kommer från Gustaf Melén, Joel Bremer och Gunilla Bremer, som agerar husmor. Arbetet är ideellt.

- Vi brinner för själva undervisningen och att sprida det vi kan om folkmusiken. Det är kul i formen att vi har som ett läger och en intensiv helg.

Ja, intensivt spelande har det varit. Dagen börjar klockan nio och sedan är det full fart fram tills middagstid. Med nitton elever och två lärare kan det inte bli annat. Det har inte varit problem med att intressera folk att vara med på kursen.

- Det finns absolut intresse. Men vi kan inte ha fler elever på tre personer, säger Joel som tycker att det känns lagom som det är nu.

Som en final hade lägret en liten spelmansstämma och dans på lördagskvällen där deltagarna spelade upp musikstycken som de lärt sig under de senaste dagarna. I nuläget ser det ut som att fiollägret är tillbaka även nästa år.

- Ja, det tror jag, säger Joel Bremer. Det börjar bli tradition och det är roligt att vara här i byn därför att det finns många spelmän här som kommer på besök om kvällarna och spelar.

Men kursdeltagarna har inte bara kämpat med sina instrument. Om natten sysslar de med husvagnsvältning.

- De försöker välta husvagnen som jag sover i, berättar Joel och sneglar bort på sina fiolelever.

Mer läsning

Annons