Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt att välja gymnasium

/

Annons

En uppsjö av linjer och program på olika skolor kan göra det svårt för elever i årskurs nio att bestämma sig för vilken framtid man vill ha. Ofta händer det att elever söker en skola långt bort från Dalarnas gränser för att komma bort från Rättvik.

- Jag tror inte det är bra att göra så, för i den här åldern betyder familjen väldigt mycket, säger Tord Lennartsson.

Tord tror att om en människa är intresserad, så lägger man ner mycket mer energi på det. Mycket mer än vad man skulle göra om man faller för grupptryck och väljer samma skola och program som kompisarna.

- När ungdomarna kommer in till mig och och inte vet vad de ska välja, så börjar jag i den andra ändan. Jag frågar vad de INTE är intresserade av. Det är lättare för dem att räkna upp dessa saker, än de man är intresserad av, säger Tord.

Redan i årskurs åtta börjar man prata om val till gymnasiet, och då anordnas även information på föräldramöten. Varje år har Rättviks gymnasium en monter i högstadiets cefeteria där det finns massor av information om de olika linjer som erbjuds.

- Vi har även varit uppe på gymnasieskolan med eleverna, och de som ville åkte till Leksand för att besöka deras Öppet hus. Det finns även "endags-praktik" där man får vara på utvalt program och se hur det är. Det är viktigt att man får känna, smaka och lukta på utbildningarna, säger Lennartsson.

Den första februari ska eleverna i årskurs nio bestämt sig och lämnat in en ansökan till olika linjer på gymnasiet. Man väljer då utbildningar i första, andra och tredje hand. Sedan får man ett preliminärt besked i april.

Möjligheten är att antigen arbeta, praktisera eller gå det individuella programmet fram till nästkommande ansökningsperiod, då det återigen finns möjlighet att komma in på det programmet man först ville gå.

Mer läsning

Annons