Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen skillnad på män och kvinnor"

/
  • Sjuksköterska, psykoterapeut, egen företagare och chef. Lena Lundmark Bergfeldt trivs mycket bra på jobbet, Levia Hälsovård i Rättvik.

Från den norrländska myllan och jobbet som lantbrukare till chef för Levia Hälsovård i Rättvik.
Lena Lundmark Bergfeldt utbildade sig till sjuksköterska och psykoterapeut och öppnade eget.
Hon är dessutom en av Tillväxtverkets 40 ambassadörer i länet för kvinnligt företagande.

Annons

-Det är ingen skillnad på män och kvinnor som företagare. Det är bara det att kvinnorna är så få, säger Lena Lundmark Bergfeldt.

-Jag är ganska ny ambassadör, men i jobbet ska jag bland annat vara ute och prata om kvinnligt företagande, men inte om mitt eget. Av alla företag i Sverige är 90 procent småföretag med färre än fem anställda. För kvinnor är tiden och möjligheten att både vara egen företagare och mamma svår att förena.

-Företagande är en dold resurs i samhället som ger jobb. Det finns många duktiga kvinnor men de har inte samma villkor för sitt företagande som män.

Lena tycker det är viktigt att kvinnor vågar prova sina idéer och att det blir fler kvinnor i chefpositioner och styrelser.

För henne började det i Norrland och med tanken på att studera, och att göra något mer. Lena blev undersköterska. Snart upptäckte hon att hon ville studera vidare.

-Jag utbildade mig till legitimerad sjuksköterska och psykoterapeut. År 2003 startade jag Levia Hälsovård där både företagshälsovård och hemtjänst ingår. Vi har läkare, massör och sjukgymnast och så jag själv som är sjuksköterska och psykoterapeut.

Hälsovård är att se hela människan och Lena trivs mycket bra med sitt jobb. Hon skulle inte kunna gå tillbaka till landstingsvården.

-Om man är seriös och duktig på det man gör, engagerad i kunderna och hamnat på rätt ställe – då finns det inget bättre än att bli egen företagare och göra det man tror på, anser Lena Lundmark Bergfeldt.

Mer läsning

Annons