Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gräns för kyla på friluftsdagar

/

Annons

Nyhedsskolans elever såg fram mot friluftsdagen, men flera fick åka hem på grund av den stränga kylan. På morgonen mätte man minus 20 grader, men framåt lunch blev det lite mildare.

- Det finns inget inom arbetsmiljölagen som säger att det finns speciella gränser för väderlekar på friluftsdagar, säger arbetsmiljöinspektören Mats Jansson på Arbetsmiljöverket i Falun.

Från och med det att man börjar i förskolan, och resten av skoltiden, omfattas man av arbetsmiljölagstiftningen.

- Det är arbetsgivaren, i det här fallet rektorn på skolan, som ska göra en riskbedömning om eleverna ska få vara ute. Finns det risker ska de minimeras eller elimeneras, säger Jansson.

På Nyhedsskolan har man satt en gräns vad gäller kyla, och det är minus 15 grader.

- Vi tycker det är en bra gräns för utomhusaktiviteter. När bussen gick till slalombacken i onsdags var det kallt, men när vi kom upp till backen var det en helt annan temperatur, säger Nyhedsskolans rektor Karin Qvicker. Först var barnen inne och fikade, men sedan var de ute och åkte i backen. Man måste vara medveten om temperaturen, och det är väldigt individuellt från människa till människa, fortsätter hon.

På sjukvårdsupplysningen uppger man att man ska vara försiktig, och att vara observant på symptom som vita fläckar på kinder och händer när man är ute i kyla. När temperaturen sjunker mot minus 16-18 grader ska man helst inte vistas i en slalombacke, eftersom farten gör att det blir mycket kallare mot blottad hud.

Mer läsning

Annons