Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på en slöjdklubb

/
  • Brickbandsvävning. Att väva band med hjälp av brickor gjorde även vikingarna. Den här dagen provade Ismelin Zwakman att väva som vikingarna gjorde. Foto: SANDRA MATTSSON.
  • Egen dalahäst. Matilda Lindberg, David Landström och Clara Pehrson jobbade med varsitt furämne som blev en häst. Foto: KATARINA CHAM.
  • En tupp. Av en trädgren gjorde Rasmus en tupp. Foto: SANDRA MATTSSON.
  • Fint armband. Lina Öst gjorde ett fint läderarmband under slöjddagen i Kulturhuset. Foto: SANDRA MATTSSON.
  • Tälja. Att arbeta i trä, gjorde Matilda Lindberg, David Landström och Clara Pehrson i Hemslöjdsstugan. Foto: KATARINA CHAM.

Annons

Och i väntan på att Slöjdklubben ska komma igång arrangerade Rättviks kulturnämnd och Rättviks Hemslöjdsföreningen i samarbete en öppen slöjddag för barn och ungdom i Rättviks Kulturhus konsthall.

Många kom till slöjddagen där sju ledare hjälpte barnen. Länets hemslöjdskonsulent för hård slöjd Fredrik Eriksson var med och visade trä och metallarbeten som luffarslöjd och att tillverka saker av plåt.

Tre slöjdledare från Vikingahuset Stornäset i Övre Gärdsjö, Ingrid och Sune Bergman och Larry Alfvin visade vikingaslöjd av läder, metall och ull.

Elisabeth Anlén berättade om textilslöjd och barnen fick prova att sy med pärlor och paljetter.

-Det här är en aktivitet vi arrangerade tillsammans med kulturförvaltningen även förra året. Det är öppet för alla, också vuxna, berättade Lars-Göran Fröjdhammar och Elisabeth Anlén.

Lennart Nygårds täljde vackra trätuppar av grenklykor och det var det många som ville prova på att göra.

-Det roliga är att barnen får prova många olika material och blanda olika material, hård och mjuk och själva kombinera, säger Elisabeth.

Hemslöjdsföreningen fortsatte med en egen slöjddag för barn som ville prova lätt slöjd. De fick bland annat tälja sin egen dalahäst.

Samtidigt utbildas fyra ledare som ska leda den nya slöjdklubben i Rättvik för barn mellan sju till 14 år. Detta är ett nationellt projekt där Svenska Hemslöjdsföreningens Riskförbund och Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar.

Lars-Göran Fröjdhammar, ordförande i Rättivks Hemslöjdsförening ser fram mot att den nya slöjdklubben för barn i Rättvik ska komma igång, vilket han räknar med ska ske inom kort.

Mer läsning

Annons