Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten sänker straffet för statoilrånare

Annons

Den 7 mars dömde Mora tingsrätt tre yngre män - 19, 21 och 21 år - för rånen mot statoil i Rättvik den 19 december och den 15 januari. De tre dömda fick fängelse, respektive kontraktsvård och samhällstjänst.

Huvudmannen, en 19-åring man skriven i Uppsala, pekades ut av de övriga två som den drivande. Han dömdes i tingsrätten till två år och fyra månaders fängelse.

I slutet av mars överklagade 19-åringen domen till Svea hovrätt. Han tyckte att fängelsestraffet var för hårt och ville dessutom frikännas från ett av rånen. Han ville också dömas till kontraktsvård istället för fängelsestraff.

Den 25 april tog hovrätten upp målet. I går meddelade hovrätten sin dom. Hovrättens dom innebär sänkt fängelsestraff till två års fängelse. I övrigt står tingsrättsdomen fast.

De två medåtalade har sedan tidigare accepterat sina tingsrättsdomar vid Mora tingsrätt. En av dem dömdes till kontraktsvård och drogbehandling enligt en behandlingsplan. Straffvärdet motsvarar två års fängelse. Den tredje, boende i Rättvik, dömdes för skyddande av brottsling till skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar. Straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse.

19-åringen ska enligt hovrättens beslut sitta kvar i häktet tills dom vinner laga kraft, den 1 juni.

Mer läsning

Annons