Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helkväll med Siljansnäsarn i Rättvik

/

Annons

Siljansnäs Anders från Siljansnäs levde mellan åren 1872 och 1919. Han blev under sin livstid världskänd som kraftkarl och brottare. I USA utsågs han till världens starkaste man - och av bara farten blev han även amerikansk mästare i brottning.

Än idag, snart 90 år efter hans död, lever legenden om Siljansnäsarn kvar i många människors medvetande. Anders kunde lyfta en häst med tänderna - och slå in grova spikar i tjocka träplank med bara händerna.

På torsdag satsar Kulturhuset i Rättvik på en helkväll kring kraftkarlens liv. Journalisten, författaren och musikern Mats Lindström från Insjön har forskat i ämnet och föreläser om kraftkarlen i fri litterär form under kvällen. Nyligen gav han ut boken " Historien om världens starkaste man, Siljansnäs-Anders från Dalarna".

– Man har ju vuxit upp med historier om Siljansnäs-Anders. Mannen med dubbla muskler (dock inte sant).

Idén till boken kom för tre år sedan.

– Jag satt på länsbiblioteket i Falun. Plötsligt slog det mig att jag ville läsa en bok om Siljansnäs-Anders. Det fanns ingen, vilket förvånade mig. Jag beslutade mig för att skriva boken om honom, säger Mats Lindström.

Boken om Siljansnäs-Anders har sålts i mer än 600 exemplar sedan i oktober och kommer under torsdagskvällens föreläsning finnas tillgänglig för försäljning. Källorna till boken är hämtade från Anders kvarlåtenskaper, tidnings- samt radio- och tv-arkiv.

På plats i Rättviks kulturhus finns även en utställning om Siljansnäsarn, producerad av Leksands kulturförvaltning. Bland annat visas ett skalenligt avtryck av Siljansnäsarns enorma händer.

– Anders var den enkle bondpojken som blev Sveriges första internationellt kända varitéartist. Han var en av de första i landet som med hård målmedvetenhet började träna sig till fysiska framgångar. I mycket en föregångare till dagens elitidrottsmän, säger Mats Lindström.

Fakta Siljansnäs-Anders

  • Fullständigt namn: Molas Anders Andersson.
  • Född i Mon Siljansnäs 1972. Dog i armod i Karlstad den 5 april 1919.
  • Meriter: Världsrekord i tandlyftning, 225 kg. Amerikansk brottningsmästare i grekiskromersk stil. Utsedd till världens starkaste människa 1903.
  • Familj: Ingen.
  • Vikt: 100 kg.
  • Längd: 177 cm.

Mer läsning

Annons