Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedrade och glada pristagare

/
  • Miljöpristagaren Lennart Embro och Kulturpristagarna Karin Karls, Lennart Nygårds och Margareta Lindquist.
  • Prisutdelningen i Stiernhöökssalen med Kommunfullmäktiges ordförande Jonny Jones, Kommunalråd Annette Riesbeck, pristagaren själv Lennart Embro och natur-och miljösamordnare Pia Söderström.

Lennart Embro blev 2011 års Miljöpristagare i Rättvik och Karin Karls, Astrid Lindquist blev årets Kulturpristagare.
-Det är mycket hedervärt och fint att få dessa pris, sa vinnarna efter prisceremonin i Stiernhöökssalen i Kommunalhuset.

Annons

Karin Karls prisades för hennes forsning och undervisning i Rättviksdräkten och dess sömnad. Karin har utfört ett omfattande arbete med att dokumentera bortglömda plagg, tekniker och material som hör till dräkten.

Lennart Nygårds och Astrid Lindquist är två slöjdare som sedan 18 år tillbaka arbetar med Slöjd i Skogen i Finnbacka utanför Rättvik.

Barn från olika delar av landet får ansöka om att delta under sommarlovet. De får lära sig tekniker och av tiotal assisterande slöjdare och hantverkare. Det finns också en smedja där barnen slöjdar och vänder sig till barn i åldern sju till 14 år. Slöjd i Skogen tar mot många studiebesök och kön av barn som väntar på att det ska bli deras tur är lång.

Lennart Embro, engagerad i natur- och miljöfrågor sedan 40 år tillbaka blev årets Miljöpristagare. Redan som tonåring gick han med i Fältbiologerna och startade Naturskyddsföreningen i Rättvik 1984.

-Lennart är en person som alltid ställer upp och arbetar troget i det tysta. Frågor som genom åren engagerat honom är bland annat sopsortering, skogen, rovdjuren, Mat runt Siljan. Han är också sedan 30 år tillbaka bitillsyningsman, utsedd av länsstyrelsen och en flitig fågelskådare, som det beskrivs i motiveringen.

Pristagarna får en prissumma. Miljöpristagaren fick 10 000 kronor, kulturpristagarna delade på 10 000 kronor. Samtliga fick diplom och det vitigaste av allt, äran.

Kulturchef Märta Kallur och kommunfullmäktiges ordförande Jonny Jones, Kommunalråd Annette Riesbeck och natur-och miljösamordnare Pia Söderström delade ut priserna.

Mer läsning

Annons