Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han trollband eleverna

Annons

Som 17-åring satt Rättvikaren Ernst Köppler fyra veckor i nybyggda koncentrationslägret Büchenwald. Han fängslades dagen efter Kristallnatten på grund av att hans far var jude. I fångenskapen förnedrades och misshandlades Ernst brutal. Han såg många medfångar plågas och dödas av SS-vakterna.

Ernst släpptes efter fyra veckor. Mot löftet att inte berätta om vad han sett i lägret - och att flytta ut ur landet inom sex månader.

Endast tre veckor innan Andra världskriget, den 16 augusti 1939, kunde Ernst Köppler fly undan Tyskland och nazismen.

-Det sista jag hörde i Tyskland var "judesvin". I Sverige välkomnades jag av den uniformerade tullmannen. Jag förundrades över de trevliga människorna och den vänliga och lugna stämningen i landet, säger han.

Under alla år i Sverige berättade Ernst inte mycket om sin hemska bakgrund. Han gjorde yrkeskarriär och bildade familj. Det var först när sonen skulle studera Andra världskriget i gymnasiet som tankarna började slå rot. När Ernst blev pensionär bestämde han sig för att berätta sin historia.

- Vi är inte många som är kvar och kan berätta. Det är viktigt att de unga får veta vad som kan hända om en diktator släpps fram, säger Ernst Köppler.

Ernst två äldre systrar fängslades aldrig av nazisterna. De lyckades på samma sätt som Ernst fly landet - till Italien och Palestina.

Ernst pappa dog i hjärtattack 1938 och slapp därmed fängslas av nazisterna. Ernst mamma överlevde kriget. Hon var arier och katolik. Hon flyttade till sonen Ernst efter kriget och ligger i dag begraven på Rättviks kyrkogård.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons