Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, Henrik Mases...

/

... som på annandagen körde SM-finalen i snöskotergrenen backe i Älvsbyn utanför Piteå. Henrik, som ingår i Team Arctic Cat / Klim Sweden, från Rättvik stod som segrare i den nästa största klassen Pro-Open.

Annons

Hur tävlar man i backe?

– Man startar längst ner i en slalombacke och kör sedan en crossbaneslinga upp till toppen. Det är snabba och intensiva heat som tar ungefär 45 sekunder att köra. Jag tävlar i den näst största klassen Pro-Open som innebär att skotrarna är på 600 kubik och får trimmas fritt. Man gör 0-100 på tre sekunder, så det är rätt bra drag.

Hur kändes det att vinna?

– Det kändes helt underbart. Jag har en 10:e plats som bäst tidigare, så det var oväntat att jag skulle vinna. Motståndet är otroligt hårt.

Hur ser livet ut för en elitsatsande skoteråkare?

– Jag jobbar deltid två dagar i veckan, resten av tiden ägnar jag helt och hållet åt träning. Men då skotersporten är en dyr sport hade det dock inte varit möjligt att göra den här satsningen utan de samarbetspartners och sponsorer jag har. Det här är verkligen en livsstil, och de senaste två veckorna har jag säkert åkt sexhundra mil för att få träna. Jag driver även en egen skotercrossbana i Mora tillsammans med Mora motorklubb.

Hur ser resten av vintern ut?

– Nästa helg är det Arctic Cat Cup i Östersund som är nordens största tävling. Då är det dock grenen skotercross som gäller. Mitt mål är att komma till final. Lite längre fram är det SM, och då är målet en placering bland de tio främsta.

Mer läsning

Annons