Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givande tjejsamtal

/
  • -Vi är så stolta över tjejerna som är så kloka och initierade säger gruppens ledare, Mimoza Mollakuqe, Ina Westerberg och Patricia Hillrings, Rädda barnens ungdomsförbund och elever på Stiernhööksgymnasiets omvårdnadsprogram.
  • Elever från årskurs åtta från Rättviksskolan som varit med under höstens samtal. Ina Westerberg, Sara Sköld, Patricia Hillrings, Mimoza Mollakuqe, Maja Olsson, Nora Johansson, Lovisa Holmén, Ebba Edenheim, Therese Falk, Anna Mases, Sara Saxonberg, Anna Wikström och Angelica Gudmundsson.
  • Ingen av tjejerna i projektet vill sluta träffas. DIskussionerna är allt för viktiga och angelägna anser de. Från vänster Angelica Gudmundsson, Sara Saxonberg, Anna Mases, Ina Westerberg, Sara Sköld, Ebba Edenheim, Therese Falk, Patricia Hillrings Mimoza Mollakuqe, Anna Wikström, Lovisa Holmén, Maja Olsson och Nora Johansson.

När Mimoza, Ina och Patricia från Rädda Barnen i Rättvik ordnade samtalsgrupp för högstadietjejer ville alla vara med.
-Vi diskuterar livsfrågor, moral och etik, relationer och hur de kan engagera sig i olika frågor och påverka och förändra.
-Det är ingen självklarhet att man blir lyssnad på som 14 årig tjej, säger Mimoza Mollankuqe.

Annons

Av totalt 40 flickor i årskurs åtta ville alla utom fem vara med.

-Vi hade bara 15 platser i den här gruppen som inte vänder sig till speciellt utsatta, utan alla tjejer. Vi lottade ut de 15 platserna och har under träffats en gång i veckan, helt frivilligt efter skoltid här på Ungdomens hus i Rättvik.

Mimoza Mollakuqe, Patricia Hillrings och Ina Westerberg är aktiva i Rädda barnens ungdomsförbund och de går sista året på Stiernhööksgymnasiets omvårdnadsprogram, en utbildning de tycker är mycket bra.

-Det är en fantastiskt bra utbildning som tyvärr inte finns kvar. Inga elever söker dit, säger Mimoza.

Hon funderar på att bli socionom eller polis, Ina ska jobba lite efter studenten sedan plugga vidare till sjuksköterska och Patricia funderar på att bli sjuksköterska. Alla tre är undersköterskor efter utbildningen.

Innan gruppen startade gick de Ina, Mimoza och Patricia samtalsledarutbildning inom Rädda Barnen.

Rädda Barnens nationella projekt Ellen är ett forum för unga flickor där de kan mötas och vara sig själva.

-Att vara 14 år är inte lätt, att bli sedd och hörd och tagen på allvar är ingen självklarhet. I gruppen tar vi upp olika tema. Vi träffas elva gånger och varje gång tar vi upp olika ämnen, självförtroende, kärlek, sex, relationer, livsfrågor, hur de kan påverka och engagera sig.

-Det märks verkligen att behovet av att prata är stort. Och det är mycket viktiga saker vi pratar om, mobbning, rasism. Alla får varsin dagbok där de skriver ned hur de tänker och uppfattar det vi tar upp.

Patricia, Ina och Mimoza tycker samtalen utvecklar och inspirerar och att tjejerna är mycket initierade och kloka.

-Vi besökte skolan för att informera om Ellen, men det här har inget med skolan att göra, säger Mimoza.

Det borde det ha med skolan att göra. Det borde vara ett ämne i skolan, anser tjejerna i gruppen. Att samtala om människan i ett socialt och kulturellt perspektiv hör till det viktigaste i livet, anser Angelica, Ebba, Sara och alla de andra.

-De reflektioner som kommit fram här, flickornas tankar och åsikter är så bra och det är så viktigt att lyssna på vad de har att säga. Det finns mycket att lära, säger Ina.

Här råder tystnadsplikt men det har kommit fram att många elever i skolan känner otrygghet och vill ha mer närvaro av vuxna i korridorerna.

Ina, Patricia och Mimoza kommer att redovisa sitt projekt för lärarna på Stiernhööksgymnasiet under vårterminen, men ännu är inte Ellen slut.

-Vi ska träffas en sista gång äta, se på film och sova över. Det har tjejerna önskat hela tiden, säger Mimoza och då gör vi det. Dessutom ska vi att ha en träning i självförsvar.

Mer läsning

Annons